Eerste veiling Claus-collectie Gert Jan Hemmink brengt 150.000 euro op

Het eerste deel van de Hugo Claus-collectie van Gert Jan Hemmink heeft bij het Amsterdamse veilinghuis Adams Auctions ruim 150.000 euro opgeleverd. Vrijwel alle topstukken gingen van de hand, maar de opbrengst bleef uiteindelijk enigszins onder de verwachtingen. In De Morgen had veilingmeester Piet van Winden vorige week nog gerekend op een totaalopbrengst van 250.000 euro. "En dat is geen al te behoudende schatting, zeker omdat dit slechts het topje van de ijsberg is."

Het COBRA-schilderij 'De Expert' van Claus in olieverf (1950) bracht ruim 21.000 euro op (het was geschat op 17.500 en 22.500 euro) en ook zijn artistieke collega's uit die periode deden het goed. Grondlegger van COBRA Christian Dotremont (een "zeer kwetsbare" uitgave van Ziggurat uit 1977 met gesigneerde litho's op losse bladen) ging voor 34.000 euro naar een particuliere verzamelaar. Dat is flink wat hoger dan de geschatte 24.000 à 27.000 euro.

Verder bracht de onuitgegeven bundel Paal en Perk, met 14 originele tekeningen van Corneille en 9 handgeschreven gedichten van Claus 32.000 euro op (was geschat op 26.000 à 30.000 euro). Genesis uit 1968, het hoogtepunt van de samenwerking met Roger Raveel met 33 originele litho's, werd voor 17.000 euro verkocht (schatting 14.000 - 16.000). Het werkhandschrift van dezelfde bundel (geschat op 25.000-27.500) raakte niet verkocht. Nog niet, aldus Van Winden die veel verwacht van de aftersale. In het totaal is twee derde van de stukken onder de hamer gegaan.

Met een bus vol Belgische Clausliefhebbers (ingelegd door het Poëziecentrum) speelde de veiling zich niet enkel via internet af, al werden een groot aantal werken toch via de computer en de telefoon afgehamerd, meldt Piet van Winden.

Tijdens de veiling ging uitzonderlijk bibliofiel werk van Claus als beeldend kunstenaar onder de hamer, evenals pièces uniques met collega's als Karel Appel, Corneille, Christian Dotremont of Roger Raveel. Stuk voor stuk afkomstig uit de collectie van de 64-jarige Nederlandse "verzamelaar in ruste" Gert Jan Hemmink, die Claus "een alleskunstenaar" noemt. Na 49 jaar lang intens Clausverzamelen deed hij bijna 1.000 stukken uit zijn ‘bijna' complete collectie van de hand. Waarom? "Ik heb het gevoel dat er nu een tijdperk is afgesloten. Claus zelf overleed in 2008 en op tweede kerstdag stierf zijn grootste muze Elly Overzier. Bovendien wil ik het na mijn dood mijn dochter niet lastig maken met een huis vol Claus-spullen", zo zei hij in De Morgen. Later op het jaar volgen nog drie deelveilingen.

In het Nederlandse programma Vrw.zkt.knst brengt Isolde Hallensleben morgen de kijkdagen en de veiling en verzamelaars en betrokkenen in beeld.

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening