Vertragingsapp met literaire fragmenten slaat aan

Sinds vorige woensdag is de VertragingsApp op de markt. De applicatie, een product van de uitgeverijen Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Querido en Q, biedt de mogelijkheid om op de Iphone of op de Ipad een fragment uit te kiezen en te lezen waarvan de leestijd 5,10, 15 of 60 minuten bedraagt. Het idee is dat mensen die wachten op de trein of in de file een verhaal op maat van hun wachttijd kiezen. Gedragen door een fikse promotiecampagne belandde de app al snel in de top 5 van meest verkochte applicaties in de Nederlandse Appstore. De eerste worp - uiteraard verhalen van auteurs uit de stal van de deelnemende uitgeverijen - bestaat uit 18 fragmenten. Zo zijn er onder meer verhalen beschikbaar van Arnon Grunberg, Hella S. Haasse, Franz Kafka, Doeschka Meijsing, Thomas Rosenboom en Toon Tellegen.

Wie met 60 minuten vertraging wordt geconfronteerd heeft maar 1 verhaal ter beschikking, al merkt de supportpagina fijntjes op dat je ook kan kiezen voor 4 fragmenten van 15 minuten. Er wordt ook gesuggereerd dat wie verder wil lezen op de webshop of bij de boekhandel terecht kan.

Een en ander kwam ter ore aan Gerrit Komrij die er op zijn wekelijkse  NRC-column over het digitale leven een smakelijk stukje aan wijdde. "De afgemeten leesperioden hebben weliswaar te maken met het voorspelbare gedrag van de spoorwegen, maar toch vooral met het feit dat je daar voor € 0,79 niet zomaar een heel boek kunt gaan staan lezen. De fragmenten zijn smaakmakers, eigenlijk. Boektrailers. (...) ‘t Is een collectief reclame-artikel, eigenlijk, maar een kniesoor die daar op let." Maar: "Ik verklaar hierbij nadrukkelijk en let-ter-greep voor let-ter-greep dat ik de VertragingsApp een briljant idee vind." Een stukje dat hij veiligheidshalve van een verklarende noot voorzag. Daarin verzucht hij onder meer: "Schrijvers moeten er zo langzamerhand de toon en de nuance en de context en de achterliggende bedoeling en het liefst ook nog de betekenis bij uitleggen. Voor veel internet-lezers lijkt een cursus ironie inmiddels een dringende vereiste". Hij besluit jolig met: "de Ver-tra-gings-App is een scho-ne zaak, en schenkt de men-sen veel ver-maak".

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 30-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Meer over de problematisch geworden ironie: http://jjpollet.wordpress.com/2011/05/28/ironie-een-gebruiksaanwijzing/

geplaatst door Jan pollet op maandag 30 mei 2011 om 11u55
Geef uw mening