Gedicht Reve op Machelse muur wordt aangepast

Nadat enkele wakkere burgers een pijnlijke fout ontdekten in een gedicht op de herdenkingsmuur voor Gerard Reve in Machelen, heeft het gemeentebestuur beslist dat die erreur moet worden rechtgetrokken. In Reves gedicht 'Credo' was een woord te veel geslopen. Hoe de fout precies hersteld zal worden, is niet duidelijk, maar dat het eerbetoon aan de in 2006 overleden Nederlandse schrijver niet op deze manier kon blijven staan, was nogal duidelijk.
De juiste versie van het gedicht luidt: "Niets te verwachten, niets te hopen: er rest mij niets dan duisternis en Dood. Ik zie het, maar ik wankel niet: wie Gij ook zijt, U heb ik lief, met heel mijn hart, met al mijn Bloed." Op het monument staat nu "niets anders dan duisternis en Dood".

Het gemeentebestuur van Zulte heeft het studiebureau dat het monument maakte opgedragen om na te gaan hoe het misliep en, vooral, hoe de lapsus weer ongedaan kan worden gemaakt. Er zijn verschillende voorstellen, onder meer een van Joop Schafthuizen, partner van Reve. Volgende maandag bepaalt het college van burgemeester en schepenen wat te doen. Zulte werkt dus graag met cliffhangers, ook een manier om met weinig budget aan citymarketing te doen. Burgemeester Henk Heyerick in Het Nieuwsblad: "Dat woord te veel zorgt nu wel voor een enorme bekendmaking van ons initiatief. Dit was niet de bedoeling maar we konden geen betere reclame bedenken." Zie ook De Morgen. (Foto: het graf van Reve in het Oost-Vlaamse plaatsje Machelen)

Tags: Polemiek, Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening