Kate Moss koopt huis van dichter Coleridge

Voor het schappelijke prijsje van 8 miljoen pond heeft supermodel Kate Moss het voormalige Londense woonhuis van de beroemde Britse dichter Samuel Taylor Coleridge aangeschaft, zo meldt The Guardian. Het huis aan The Grove in de wijk Highgate is ooit ontworpen door dichter en visionair William Blake. In 1823 nam de romanticus Coleridge er zijn intrek. Samen met zijn vriend en dokter James Gillman deed hij er een poging om van zijn opiumverslaving af te komen. Dat lukte min of meer. Maar elf jaar later overleed Coleridge alsnog. Zijn vriend Charles Lamb omschreef de eloquente Coleridge als "een lichtjes beschadigde aartsengel", iets wat ook wel van toepassing is op la Moss zelf. Moss kan de decadente voorgeschiedenis van het huis ongetwijfeld smaken. In 1825 schreef de eloquente Coleridge er bijvoorbeeld het pakkende gedicht Work Without Hope waarin hij op zijn verslaving terugblikt

Tijdens Coleridge's leven kwam er heel wat literair volk over de vloer, waaronder Wordsworth, Thomas Carlyle en William Hazlitt. Tijdens de 20ste eeuw behield het huis een literair karakter, toen de romancier en toneelschrijver J.B. Priestley het aankocht.

Tags: Boekencuriosa, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening