Duits-Nederlandse schrijver Hans Keilson (101) overleden

De Duits-Nederlands Joodse schrijver en psychoanalyticus Hans Keilson is vandaag op 101-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Hilversum, zo heeft zijn Duitse uitgever S. Fischer Verlag gemeld. Keilson literaire oeuvre beleefde in 2010 een herontdekking nadat zijn boek In de ban van de tegenstander uit 1959 lovend werd besproken in de New York Times. Recensente Francine Prose noemde Keilson daarin een 'genius' die tot 's werelds beste schrijvers behoort. Dat leidde tot herdrukken van de roman in Nederland én een resem interviews met de lucide auteur, tot in De Wereld Draait Door. Het boek werd onverwacht een bestseller. In het meesterlijke In de ban van de tegenstander schrijft Keilson, die psychiater was, een haast metaforisch verhaal over de psyche van Hitler en Nazi-Duitsland en de symbiose tussen vervolger en vervolgde. Andere boeken van zijn hand zijn Het leven gaat verder, Daar staat mijn huis en Komedie in mineur. Keilson debuteerde op 24-jarige leeftijd bij de prestigieuze Duitse uitgeverij Fischer met de roman Das Leben geht weiter. Eine Jugend in der Zwischenkriegszeit. De in 1909 in Duitsland geboren Joodse auteur kwam tijdens het bewind van de nazi's in 1936 naar Nederland. Keilsons ouders zijn vermoord in het concentratiekamp Auschwitz. Arnon Grunberg omschreef in NRC Keilsons oeuvre "een poging om vijandschap te doorgronden."

Keilson was dit voorjaar zelfs nog aanwezig op het Nederlandse Boekenbal. Arjen Fortuin van NRC-Handelsblad bracht de avond in zijn kielzog door, zie dit verslag. En ook op het Brusselse Passa Portafestival was Keilson onlangs een publiekstrekker. Zie NRC en de Volkskrant en deze recensie van Alle Lansu over In de ban van de tegenstander uit Het Parool.

Tags: Nederlandse literatuur, Duitse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening