Gouden Strop 2011 gaat naar Gauke Andriesse

Gauke Andriesse ontvangt voor zijn misdaadroman De handen van Kalman Teller De Gouden Strop 2011. Andriesse kreeg de prijs overhandigd door juryvoorzitter Inge Ipenburg. De Schaduwprijs, de prijs voor het beste spannende debuut, gaat naar Linda Jansma voor Caleidoscoop. Beide prijzen werden uitgereikt tijdens de Power of Plots, de startavond van de Maand van het Spannende boek in de Melkweg te Amsterdam. Gauke Andriesse ontvangt voor zijn werk een sculptuur van kunstenares Marianne van den Heuvel en een cheque ter waarde van € 10.000. De auteur is ontwikkelingseconoom en werkte in Ecuador en Afrika. De winnende titel is zijn vierde boek rond privédetective Jager Havix, hij debuteerde in 2006 met De Dode Opdrachtgever. Debutante Linda Jansma krijgt een cheque van 1.000 euro en een zeefdruk van Dick Bruna mee naar huis. Gauke Andriesse haalt het van vier andere genomineerden: Peter Buwalda met Bonita Avenue,  het schrijversduo Kisling/Verhuyck met De duim van Alva, Jacob Vis met De imker en Lupko Ellen met Herenboer. Voor de Schaduwprijs waren ook Pieter Bart Korthuis met Penoza en Ingrid Oonincx met Nickname genomineerd. Een kritisch overzicht van De Gouden Strop genomineerden is te lezen bij de Nrc. Vorig jaar was De Gouden Strop voor Bram Dehouck met De minzame moordenaar.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 31-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening