Monument voor Gerard Reve helemaal vervangen

Het veelbesproken monument in het Oost-Vlaamse Machelen voor schrijver Gerard Reve, een weergave van zijn gedicht 'Credo' met het woord 'anders' te veel, zal dan toch integraal worden vervangen, zo meldt De Morgen. Vandaag heeft het gemeentebestuur van Zulte daarover beslist. Het Nederlandse studiebureau Grontmij, dat verantwoordelijk was voor de fout, draait op voor de kosten.

Zulte stelde op 25 april de heraangelegde dorpskern van deelgemeente Machelen voor, met werk van schilder Roger Raveel en een eerbetoon aan de overleden auteur Gerard Reve, die lange tijd in Machelen-aan-de-Leie woonde. Op een gladde betonwand in witte kleur werd met koperen belettering het gedicht 'Credo' aangebracht. De juiste versie van het gedicht luidt: "Niets te verwachten, niets te hopen: er rest mij niets dan duisternis en Dood. Ik zie het, maar ik wankel niet: wie Gij ook zijt, U heb ik lief, met heel mijn hart, met al mijn Bloed." Op het monument staat nu "niets anders dan duisternis en Dood". Reve schreef het gedicht in 1968. Het gemeentebestuur wilde, op suggestie van het studiebureau, eerst een gat maken op de plaats van het overbodige woord, maar Reves ex-partner Joop Schafthuizen verzette zich daartegen.

Tags: Boekencuriosa, Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 31-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening