Newsweek: 'Cees Nooteboom een van de beste reisauteurs ter wereld'

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom is door het Amerikaanse tijdschrift Newsweek uitgeroepen tot een van de beste auteurs van reisverhalen van de afgelopen eeuw. Newsweek prijst hem als "de ultieme stilist van het genre."

In het laatstverschenen nummer van Newsweek staat Cees Nooteboom in een lijst met de tien beste schrijvers van reisliteratuur van de laatste honderd jaar. Hij krijgt daar het gezelschap van onder meer V.S. Naipaul, Paul Theroux, Ryszard Kapuscinski en Colin Thubron. Zijn beste boek is volgens het artikel De omweg naar Santiago, warin Nooteboom zijn omzwervingen in Spanje beschrijft en het over de literatuur, cultuur en geschiedenis van het Zuid-Europese land heeft. Het blad schrijft: "In hoge mate introspectief, zelfbewust, gevat en onvoorspelbaar": "Hij observeert mensen en plaatsen, en zijn eigen reacties erop, met een verbluffend origineel observatievermogen."

In april ontving Nooteboom nog de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van het jaar voor Scheepsjournaal. In 2009 kreeg hij van de Belgische koning Albert de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. Op 16 juni verschijnt het tweede en laatste deel van zijn verzamelde reisverhalen Labyrint Europa.Zie onder meer NRC.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening