Willemsfonds organiseert festival 'Het Betere Boek' en nieuwe debuutprijs 'De Bronzen Uil'

Naar aanleiding van haar 160-jarig bestaan organiseert het Willemsfonds op zaterdag 8 oktober in Gent de eerste editie van het jaarlijkse literaire festival Het Betere Boek. Het Willemsfonds wil met Het Betere Boek het "betere Nederlandstalige boek, in het bijzonder dat van nieuwe, debuterende Nederlandstalige schrijvers", ondersteunen en promoten. De naam lijkt een lichte persiflage op het verdwenen 'Het Andere Boek', destijds ook begin oktober georganiseerd, maar wel een forum voor meer geëngageerdere literatuur en non-fictie.

De rode draad doorheen het festival Het Betere Boek is de voorstelling van negen kwaliteitsvolle fictiedebuten van Nederlandstalige auteurs. Deze debuten dingen mee naar de nieuwe debuutprijs De Bronzen Uil. De namen van de genomineerden zullen begin september publiek worden gemaakt. De Bronzen Uil is een mooie 5000 euro waard. De winnaar ontvangt ook een bronzen beeld van de uil. De organisatoren vermelden fijntjes: "De uil wordt al decennialang door het Willemsfonds gebruikt als symbool". De jury voor De Bronzen Uil staat onder leiding van Jos Geysels. De andere leden van de jury zijn recensent Marnix Verplancke, Dirk Verhofstadt, curator van Het Betere Boek, en Sylvain Peeters, algemeen voorzitter van het Willemsfonds. Op het programma van het festival staan voorts onder meer Erwin Mortier, Naema Tahir, Pat Van Beirs en Etienne Vermeersch. Dirk Verhofstadt meldt nog dat 'Het Betere Boek' de ambitie heeft uit te groeien tot een belangrijk jaarlijks literair publieksevenement in Vlaanderen.

Tags: Literaire prijzen, Literaire evenementen
Geplaatst door Hans Cottyn op 31-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Alle info over deze nieuwe debuutprijs vind je op www.hetbetereboek.be

geplaatst door Vandeun op zaterdag 10 september 2011 om 22u55

Vervangt de schrijversdebuutprijs 'De Bronzen Uil' de 'Vlaamse debuutprijs'? of zijn er nu twee naast elkaar staande Vlaamse debuutprijjzen? Dettie

geplaatst door Dettie op maandag 13 juni 2011 om 11u43
Geef uw mening