Frans elitemagazine ‘Egoïste' maakt comeback

Onverholen elitair en luxueus, dat is het waarmerk van het Franse magazine Egoïste. Maar het grootformaatblad heeft ook een bijzonder grillige reputatie, wat het collector's itemgehalte stevig verhoogt. Het laatste nummer van het in 1977 opgerichte blad verscheen vijf jaar geleden. Nu steekt het dandymagazine met een literaire tint weer de kop op in de Parijse kiosken, in een oplage van 25.000 exemplaren. Vijfendertig euro moet je neertellen voor de onverwachte herrijzenis van het in zwart-wit gevatte Egoïste, goed voor 240 pagina's. Actrice Keira Knightley prijkt op de cover, geflankeerd door twee piekfijn gecoiffeerde honden (een foto van Ellen von Umwerth) en er zijn teksten van vooraanstaande Franse auteurs als Charles Dantzig, Jean d'Ormesson, Patrick Besson, Luc Bondy, André Glucksmann of Bernard-Henry Lévy. Frédéric Beigbeder bezingt de Franse actrice Léa Seydoux en ook Roman Polanski is present, met een analyse van zijn werk door schrijver-filosoof Pascal Bruckner. Verder krijg je profielen van Ingrid Betancourt en de vermoorde Russische journaliste Anna Politovskaia.

De foto's zijn van topfotografen als onder meer Peter Lindbergh, Richard Avedon, Paolo Roversi, Ellen von Unwerth en Gilles Bensimon. Volgens Pierre Assouline is "alleen al de mise-en-scène van de publiciteitspagina's de aanschaf van het blad waard." Zie de Facebookpagina van het blad.

Tags: Literaire tijdschriften, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Oh, wat heerlijk!

geplaatst door Kees Godefrooij op woensdag 04 mei 2011 om 11u59
Geef uw mening