Frans onderzoeksinstituut ITEM waarschuwt voor gevaren digitale literatuur

De Franse essayist en blogger Pierre Assouline doet op zijn veelgelezen literaire blog La république des livres verslag van de noodklok die het Parijse Institut des Textes et Manuscrits Modernes (ITEM) luidt over de digitalisering van literatuur. Nu schrijvers massaal zijn overgestapt op computer, en  naar hartelust Facebooken en Twitteren vreest het instituut dat er een schat aan relevante literaire informatie verloren zal gaan, meer bepaald ook manuscripten. De directeur van het ITEM, Pierre-Marc de Biasi, schreef de brandbrief Les archives de la création à l'âge du tout-numérique, zo meldt Assouline.
Het ITEM, dat mede deel uitmaakt van de grote Franse onderzoeksorganisatie CNRS, bestudeert de editie en de totstandkoming van literaire teksten. Op basis van aantekeningen, kladversies en drukproefcorrecties van schrijvers (zoals Flaubert, Joyce, Proust en Heine) brengt men het creatieve schrijfproces in kaart. Tegelijkertijd probeert het ITEM daartoe een methodologie en een bijbehorende typologie op te zetten. Het onderzoek wordt samengevat onder de noemer 'la critique génétique'.
Met de komst van het digitale tijdperk dacht men alles te kunnen opslaan, maar tegelijkertijd wordt er niets bewaard, zo stelt Assouline. De toekomstige onderzoeker of interpreet kan weinig aanvangen met slechts de eindversie van een digitaal geschreven roman: "...il ne restera à peu près rien du travail préparatoire en amont de l'oeuvre littéraire achevée. Ses indices matériels ont disparu."
Bovendien maakt men zich zorgen over de houdbaarheid van digitale media. In feite wordt alle informatie nu op een en dezelfde, monopolistische manier opgeslagen, terwijl de levensduur van een cd, een harde schijf of een USB-stick gemiddeld vijf jaar is.
Het ITEM heeft vergevorderde plannen om een museum voor digitale schrijfkunst op te zetten als onderdeel van een Cité de l'écrit, inclusief computers en hun reserveonderdelen. Daarnaast verwacht het instituut binnen twee jaar gratis software te hebben ontwikkeld waarmee (literaire) teksten bij iedere wijziging worden opgeslagen en gedateerd. Het ITEM, dat duizenden corpora aan teksten in beheer heeft, zit voorlopig niet om werk verlegen, maar De Biasi wijst erop hoe vluchtig het digitale schrift is en welke gevaren er voor de toekomst opduiken. Zie ook het commentaar van literator François Bon op de visie van Assouline en De Biasi.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 04-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening