James Boswell herdacht met festival en (plannen voor een) museum

De Schotse schrijver James Boswell (1740-1795) wordt herdacht met een literair festival, waarbij de organisatoren meteen ook ambitieuze plannen aankondigen voor een nieuw in te richten museum. Het festival vindt plaats in de statige mansion Auchinlec, het huis van de familie Boswell dat door zijn vader in 1760 werd gebouwd. Auchinlec zou tot een eind in de twintigste eeuw in de familie blijven, maar werd uiteindelijk door de National Trust gekocht en gerenoveerd. Nu is het 'grand house' een geschikte lokatie voor een eerbetoon aan zijn vroegere bewoner. Op het programma van het festival staan onder meer lezingen van Diana Athill, acteur Bill Paterson en Selina Hastings, biografe van Evelyn Waugh en Somerset Maugham.

James Boswell kennen we vooral nog als literaire bloedbroeder van Samuel Johnson, over wie hij de eerste moderne biografie schreef. Ook de reisverhalen over de Hebriden of Corsica zijn nog meer dan lezenswaardig. En vergeten we ook niet de liaison die de Schotse womanizer, als frequent bezoeker van Nederland, met Belle van Zuylen onderhield. Maar in tegenstelling tot die andere bekende Schotse schrijver uit Ayrside, Robert Burns, heerst er niet dezelfde nagedachteniscultus over Boswell. De Boswell Museum and Mausoleum Trust wil dat rechttrekken met het festival en de plannen voor een 'visitor experience' dat ze in het momenteel vervallen mausoleum aan de schrijver willen wijden.

Toevallig (of niet) werd ook nu de herontdekking aangekondigd van een verloren gewaand manuscript van Boswell. Zoals alle achttiende-eeuwse goede Schotten was ook hij fel begaan met de eigen taal. Hij werkte daarom aan een eigen Schots woordenboek. Het manuscript werd een eeuw geleden verkeerd gelegd in de Bodleian Library in Oxford en kon al die tijd niet terug worden gevonden. Tot nu. In het woordenboek is bijvoorbeeld de Schotse waarschuwingskreet 'gardyloo' opgenomen, de aankondiging dat de inhoud van een nachtpo het raam ijlings zal verlaten en dat voorbijgangers oplettend dienen te zijn. Zie onder meer The Guardian en The Scotsman.

Tags: Klassiekers, Engelse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening