Papierman(d) - aflevering 121

Literaire links, achterstallig nieuwsvoer & de betere essayistiek, voor u samengebracht in de vertrouwde grabbelrubriek:

°°In Parijs loopt de manifestatie Paris en toutes lettres, zie L'Express.

°°Op 26 mei verschijnt De kaart en het gebied, de Nederlandse vertaling van de met de Goncourt bekroonde roman van Michel Houellebecq, bij De Arbeiderspers. De vertaling is van Martin de Haan.

°°Tahar Ben Jelloun laat zich voor twee boeken inspireren door de Arabische lente, zie eveneens L'Express.

°°150 jaar geleden werd Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore geboren, zie The Independent.

°°De Duitse pers schrijft liefdevolle obits bij het overlijden van Teofila Reich-Ranicki, illustratrice, journaliste, Holocaustoverlevende en echtgenote van literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki, zie onder meer de Frankfurter Allgemeine en Der Spiegel.

°°Zelfpromotie zonder gêne, How Writers Build the Brand, in The New York Times.

°°De Lierse boekhandel Liber Mundi stopt er na diverse perikelen definitief mee, meldt Boekblad.

°°Interview met Gyorgy Konrad (foto) in NRC Boeken: 'Ik wil alleen maar rust.'

°°Prequel op The Godfather van Mario Puzo aangekondigd, zie BBC News en The Daily Telegraph.

°°Hoe een hype een boek kan vooruitsnellen en zelfs overschaduwen. Auteur Adam Mansbach was elke avond uren kwijt om zijn halsstarrige dochtertje van twee in bed te stoppen. Op zijn Facebook-pagina kondigde hij in zijn frustratie een nieuw boek aan: 'Go the Fok to Sleep'. Er werd zo positief op zijn berichtje gereageerd, dat hij daadwerkelijk begon te schrijven aan wat een 'kinderboek voor volwassenen' moest worden. Hoewel er nog geen publicatiedatum is vastgesteld voor het boek en er slechts enkele boekverkopers het boek in pdf-vorm hebben gezien, werd het boek de afgelopen weken via Twitter en blogs een hype. Op basis van bestelreserveringen klom het boek bij Amazon binnen enkele dagen naar de top vijf van de bestseller-lijst. Zie The New York Times.

°°Mario Vargas Llosa laat alweer van zich horen, nu vindt hij sms-taal barbaars, zie Knack.

°° De zaak Jac. Toes tegenover het Letterenfonds is ten einde. Ook de Raad van State stelde de auteur in het ongelijk. Misdaadschrijver Jac Toes putte dus alle rechtsmiddelen uit in zijn strijd tegen het afwijzen van een werkbeurs door het Letterenfonds. Het tijdschrift Vooys wijdt een artikel aan de zaak.

°° Bij Actes Sud verschijnt in juni de Franse vertaling van Mijn Afrikaanse telefooncel van Lieve Joris.

°°Kevin NcNeer in Bookslut over het vertalen van De uitvreter van Nescio.

°°Marianne Vermeyden in NRC Boeken over de essaybundels over kunst van Rudi Fuchs en Joost Zwagerman: Bravoure in de brouwerij.

°°Londen gezien door Franse schrijversogen, in de serie Le goût de Londres, in L'Express.

°°100 jaar New York Public Library (foto), zie Boekendingen.

°°Hoofdredactrice Nicole Wisniak over Egoïste, "la revue la plus paresseuse de la terre" in Le Monde. Zie ons eerder bericht.

°°Na de berichtgeving over het te koop staande huis van Norman Mailer nog een mooi overzicht van schrijvers in hun huizen. Inclusief toelichting en links naar meer informatie. Met onder meer het huis van Agatha Christie, Gertrude Stein en Truman Capote. Zie Flavorwire.

°°De verfilming van John Miltons epische gedicht Paradise Lost lijkt aanstaande. Critici vrezen een actiefilm in 3D, zie Variety.

°°Een Vladimir Nabokov-video herontdekt, zie The Puget News. Met Nabokov over diverse buitenlandse Lolita-covers. Plus: 150 Lolita-covers verzameld online.

°°Vier Franse organisaties komen in het geweer tegen de grammaticaregel die de mannelijke vorm altijd voorrang zou verlenen boven de vrouwelijke, nog maar eens L'Express.

°°Tekstschrijver musical West Side Story overleden, zie de Volkskrant.

Tags: papierman(d), Nederlandse literatuur, Klassiekers, Amerikaanse literatuur, Britse literatuur, Literaire evenementen, Nobelprijs, Polemiek, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman/Marjolein Corjanus/Johan Eeckhout op 06-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening