Beroemd Kafka-verhaal 'De gedaanteverwisseling' krijgt kattenversie

Franz Kafka zou zich allicht omdraaien in zijn graf, nu blijkt dat zijn beroemde verhaal De Gedaanteverwisseling uit 1915 onder handen is genomen door een paar literaire onverlaten, die het verhaal een wel heel ongewone wending geven.  

The Guardian bespreekt de publicatie van The Meowmorphosis, een grappige variant op De Gedaanteverwisseling. In Kafka's novelle wordt de hoofdpersoon, Gregor Samsa, 's morgens zomaar wakker als een soort kever (in het oorspronkelijke Duits 'ein Ungeziefer').
In deze variant van bijna een eeuw later, gepresenteerd als het product van Kafka  (1883-1924) en het pseudoniem Coleridge Cook, blijkt de hoofdpersoon veranderd in een schattig katje. Net als in het origineel is Samsa een handelsreiziger en is het opnieuw de vraag hoe hij in zijn nieuwe gedaante in het onderhoud van zijn familie moet voorzien. "If Gregor is to survive this bizarre, bewhiskered ordeal, he'll have to achieve what he never could before - escape from his parents' house (...) The Meowmorphosis will take you on a journey deep into the tortured soul of the domestic tabby", zo schrijft de uitgever. Het boek is voorzien van bijpassende illustraties en bevat zelfs een 'biografie' van Kafka's geheime kattenleven.
The Meowmorphosis is wat tegenwoordig een literaire mash-up wordt genoemd, maar dan wel met een vette knipoog, zoals ook de bijbehorende trailer, die deze week online kwam, laat zien. Het boek wordt daarin aangekondigd als een moderne variant op Kafka's klassieker: "with more anxiety, more terror and more hairballs."
De Amerikaanse uitgever, Quirk Books, maakte eerder naam met varianten als Pride and Prejudice and Zombies, Android Karenina en Sense and Sensibility and Sea Monsters. Mocht ook dit boek in Nederlandse vertaling verschijnen (zoals reeds het geval was met de Austen-Quirks), dan mag men alvast eens nadenken over een passende woordspeling in de titel.

Tags: Wereldliteratuur, Klassiekers
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 07-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Ik vrees dat men niet verder zal kijken dan ‘De miauwmorfose’. Moge de uitgever wakker worden met een kater.

geplaatst door Tim Foncke op zaterdag 07 mei 2011 om 12u49
Geef uw mening