'Bijna complete' Hugo Claus-collectie onder de hamer

De Nederlandse verzamelaar en bibliofiel Gert Jan Hemmink gaat zijn vrijwel complete collectie-Hugo Claus van de hand doen en ter veiling brengen bij Adams Amsterdam op 28 mei.

Hemmink staat bekend als een echte Clauskenner. Hij raakte op relatief jonge leeftijd bevriend met Claus (1929-2008, foto) en kon zo veel werk uit Claus' privébibliotheek veroveren. In 49 jaar tijd bouwde Hemmink een indrukwekkende verzameling op, een schatkamer van bijzondere publicaties, luxe-edities en zeldzame drukjes. Het gaat vaak om gesigneerde exemplaren die van handgeschreven commentaar zijn voorzien. Er komen meer dan duizend stuks op de markt, zij het geleidelijk aan. Er wordt gestart met het beeldend werk dat Hugo Claus alleen of samen met andere kunstenaars fabriceerde.

Als duurste stuk geldt allicht het originele losbladige manuscript van Paal en Perk uit 1951, met 14 losse originele tekeningen van Corneille Dat moet het duurste stuk van de veiling worden, met een geschatte prijs van 26.000 à 30.000 euro. Naar verluidt was de passie van het verzamelen stilaan weggeëbd bij Hemmink.

De collectie en catalogus van de veiling bij Adams wordt gepresenteerd in de KANTL in Gent, op 19 mei van 12 tot 19 uur. Zie onder meer deredactie.be en De Standaard.

Hugo Claus komt komende weken weer volop in de belangstelling. Bij De Bezige Bij Antwerpen verschijnt op 18 mei De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus, samengesteld door Humo-journalist Mark Schaevers (zie ons eerder bericht). En in De Slegte Antwerpen is naar aanleiding daarvan een tentoonstelling te zien, met als kroonjuwelen de dagboeknotities van Claus, een volwaardige blik in het schrijversarchief. Dat Hugo Claus regelmatig dagboeknotities maakte, was slechts door zeer weinigen geweten. Het is één van de verrassingen die na Claus' overlijden met het inventariseren van zijn persoonlijk archief aan het licht is gekomen. Veerle Claus-De Wit leidt de tentoonstelling in op zaterdag 21 mei, Kurt van Eeghem gaat in gesprek met Mark Schaevers en acteur Bruno Vanden Broecke leest Clausfragmenten. 

Tags: Nederlandse literatuur, Klassiekers, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening