Duitse identiteit en geschiedenis treffend vervat in stripboek

Je moet het maar durven: de recente Duitse geschiedenis weergeven in stripvorm. De gerenommeerde illustratrice en striptekenares Isabel Kreitz maakte het stripboek Deutschland. Ein Bilderbuch. Getuige de lovende recensie in Der Spiegel is zij in haar opzet zeer geslaagd.
Kreitz heeft voor bijna ieder jaar sinds de oprichting van de DDR in 1949 een historische gebeurtenis uitgekozen en die vervolgens samengevat in een aantal treffende beelden uit het dagelijks leven, vaak zonder enige tekst. Zo geeft ze in niet meer dan vijf tekeningen de terugkeer weer van de tienduizend krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie in 1955. De mannen vallen op in het kleurige straatbeeld van de wederopbouw omdat ze als enigen grauw gekleed zijn en een rugzak dragen. Op dezelfde wijze verbeeldt Kreitz ook de val van de muur en de Wiedervereinigung, het verdwijnen van de ringel-s en de komst van de euro. Kreitz heeft ook maar vier illustraties nodig om het ernstige ongeluk met de ICE-trein uit 1998 weer te geven, en een enkel subtiel woord, geuit door een hulpverlener: 'Seelsorge!'
De recensente van Der Spiegel noemt de tekeningen nietsontziend maar ook vol ironie en met een zekere lichtheid. Juist deze nuchtere verbeelding van het alledaagse leven biedt het sterkste portret van de Duitse identiteit en de ballast van het verleden waarmee dit land in het reine komt.

Tags: Duitse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 09-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Kleine opmerking: de ringel-s is helemaal niet verdwenen, de regeling ervan is gewoon veranderd.

geplaatst door Nico De Vriendt op donderdag 12 mei 2011 om 17u49
Geef uw mening