Libris Literatuurprijs 2011 voor Yves Petry

De Vlaamse auteur Yves Petry verwierf zopas de Libris Literatuurprijs 2011 voor zijn vijfde roman De maagd Marino (De Bezige Bij). De prijs van 50.000 euro werd door juryvoorzitter Philip Freriks uitgereikt tijdens een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amsterdamse Amstel Hotel. Het is na Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf de derde maal op rij dat een Vlaming de prijs mee naar huis neemt. Verschillende critici hadden debutant Peter Buwalda met Bonita Avenue en Huid en haar van Arnon Grunberg de grootste kansen toegedicht, net als Adriaan van Dis met Tikkop. Ook Gerbrand Bakker met De omweg en Esther Gerritsen met Superduif prijkten op de shortlist, waar Petry dus de enige overblijvende Vlaming was.
De winnaar hield het kort in zijn dankwoord  en leek enigszins sprakeloos. Hij loofde zijn uitgever voor de morele en financiële steun en wees ook uitdrukkelijk naar de inbreng van oud-redacteur Alfred Schaffer. "Ik was van plan mijn koelbloedigheid te bewaren, maar dat blijkt moeilijker dan ik dacht."

Yves Petry (1967) debuteerde in 1999 met Het jaar van de man en is met De maagd Marino toe aan zijn vijfde roman. Ander werk van hem is Gods eigen muziek (2001), De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en de roman De achterblijver (2006). Hij schreef ook het eerste deel van de Belgica-reeks: Mijn leven als foetus (2010), een reflectie over het in de steigers zetten van een roman (met uitgebreid nawoord over zijn oeuvre door Dirk Leyman). Aan verschroeiende literaire ambitie heeft het de eigengereide en compromisloze Yves Petry (43) evenwel nooit ontbroken. Maar ondanks veel kritische waardering voor zijn sprankelende, hoogst intellectuele romans ("boeken voor wakkere mensen, al zijn die dun gezaaid", grapt hij regelmatig), wou het grote publiek maar mondjesmaat volgen. Ook bekroningen bleven grotendeels achterwege, op de bescheidener BNG Literatuurprijs na. Tot vanavond dus.  

De roman De maagd Marino is een verontrustende fictieve reconstructie van een roemruchte moordzaak in Duitsland waarbij een man zich te goed had gedaan aan het lichaam van zijn minnaar. Het juryrapport getuigt van "prachtige beelden, het raadselachtige vertelperspectief (de verteller wijst elke eenduidige psychologische verklaring af) en mysterieuze passages (...) die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken. Het zijn ook juist deze aspecten die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans". Lees hier een interview met Yves Petry, afgenomen bij het verschijnen van zijn zonet bekroonde roman en dit recente gesprek van Elsbeth Etty uit NRC, daar recensies uit Knack, NRC.  

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 09-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening