Prins Asturiasprijs voor de Letteren toegekend aan Leonard Cohen

Merkwaardige kronkels bij de jury van de prestigieuze Spaanse Prins van Asturiëprijs. Vandaag bekroonde ze de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen met zijn Letterenprijs. De 77-jarige bard, die vooral bekend is als zanger maar ook enige pennevruchten en poëzie op zijn naam heeft staan, kreeg bizar genoeg de voorkeur op de Britse schrijver Ian McEwan en de Canadese auteur Alice Munro. Cohens bekroning is bedoeld voor zijn liedjesteksten en zijn gedichten, "een literair oeuvre dat wereldwijd 3 generaties beïnvloed heeft", aldus de jury. "Hij heeft een gevoelige beeldspraak gecreëerd waarin poëzie en muziek samensmelten."

Vorig jaar ging de onderscheiding naar Amin Maalouf, in 2009 mocht de Albanese schrijver Ismail Kadare met de eer gaan lopen. De prijs heeft een waarde van 50.000 euro en omvat ook een beeld van Joan Miro. Hij wordt verder nog in zeven andere categorieën uitgereikt.

Cohen maakte in de jaren zestig naam met songs als Suzanne, een van zijn bekendste nummers, en met Hallelujah en So long, Marianne. Begin jaren 90 stopte hij met optreden om in een boeddhistisch klooster in Californië te gaan leven. Sinds enkele jaren treedt Cohen terug op, grotendeels uit financiële noodzaak omdat Cohens manager met zijn pensioenfonds aan de haal ging. In augustus vorig jaar speelde Cohen nog drie uitverkochte concerten op het Gentse Sint-Pietersplein. Zie onder meer De Morgen.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening