Vargas Llosa hekelt dictaturen in China

Dictatoriale regeringen corrumperen de samenleving, zo zei de Peruviaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa tijdens een toespraak voor Chinese studenten aan de Shanghai International Studies University. En hij voegde eraan toe dat "politiek niet enkel moet overgelaten worden aan politici". De Chinese media brachten wel verslag uit van Vargas Llosa's passage, maar zijn politieke uitspraken werden netjes onder de mat geveegd. Wat hij over literatuur zei, kreeg wel een vermelding in de berichtgeving. Vargas Llosa liet weten dat hij amper aan schrijven toekwam omdat hij voortdurend interviews moet verstrekken.

Vargas Llosa kreeg een eredoctoraat in China. Hij sprak onder meer over zijn roman Gesprek uit de kathedraal uit 1969 en stelde dat "een dictatuur de minder politieke activiteiten in een samenleving eigenlijk vergiftigt". Verder zei de voormalige Peruviaanse presidentskandidaat dat "elke burger zou moeten kunnen deelnemen aan het politieke leven". Vargas Llosa streek vorig jaar China tegen de haren in door zijn openlijke steun aan dissident en Nobelprijswinaar 2010 Liu Xiaobo. Die zit elf jaar gevangenisstraf uit wegens staatsondermijning. De Nobelprijswinnaar omschreef hem als "een Chinese strijder" en "een voorvechter van democratie in zijn land." Zie BBC en Trouw.

Tags: Polemiek, Nobelprijs, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening