Lieke Marsman rijft twee poëziedebuutprijzen op één dag binnen

Het was een gedenkwaardige dag voor de jonge Nederlandse dichteres Lieke Marsman, vandaag. Nadat in de namiddag bekend werd dat haar de tweejaarlijkse Debuutprijs van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn wordt uitgereikt, kreeg ze 's avonds op Poetry International de C. Buddingh'-prijs, de prijs voor het beste poëziedebuut van het voorgaande jaar. Eerder verwierf ze voor die bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud al de Lucy B. en C. W. van der Hoogtprijs 2011.

De tweejaarlijkse Debuutprijs van Het Liegend Konijn bestaat uit  een geldprijs van 2.500 euro, de publicatie van nieuwe gedichten in het organiserende tijdschrift en een literaire avond rond het werk van de laureaat. Samen met deBuren verzorgt Het Liegend Konijn ook een vertaling van de bundel naar het Frans, het Duits en het Engels. Het gedicht Oerknal uit de bundel wordt vertaald naar alle 23 officiële talen van de Europese Unie en door deBuren gepubliceerd. De jury bestond uit Jozef Deleu, Marjoleine de Vos, Erik Menkveld, Willem Thies en Joke van Leeuwen. Eerdere laureaten zijn Ester Naomi Perquin (2007) en Ruth Lasters (2009).

De jaarlijkse C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie van Stichting Poetry International bestaat sinds 1988, wil beginnende dichters stimuleren en bedraagt 1.200 euro. Op de nominatielijst stonden ook de jonge Vlaming Y.M. Dangre met Meisje dat ik nog moet, Mook Dennis Gaens met Ik en mijn mensen en Marjolijn van Heemstra met Als Mozes had doorgevraagd. Anja de Feijter, Koen Stassijns en Maarten Elzinga zetelden in de jury. NRC publiceerde een overzichtsartikel van de genomineerden, Tzum verzamelde enkele citaten uit de recensies en tipte Lieke Marsman als winnaar. Vorig jaar ging de prijs naar Delphine Lecompte.

 

Lieke Marsman (1990) won op haar zeventiende de poëziewedstrijd "Doe Maar

Dicht Maar" en publiceerde een jaar later in het tijdschrift Tirade. Ze is de jongste dichter in de bloemlezing Ik ben een bijl. Nieuwe dichters uit de jaren nul, samengesteld door Erik Jan Harmens en debuteerde afgelopen november met haar bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud bij Van Oorschot.

“Een opmerkelijk voldragen en overtuigend debuut” luidt het in het juryrapport van Het Liegend Konijn, de jury van de C. Buddingh'-prijs merkt op: "Marsmans gedichten hebben iets van onvoorspelbaar meanderende beken, draaikolken en taalwoelingen, waarbij je telkens even een glimp opvangt van de formidabele vis die hier in en uit het water springt". Dit voorjaar bracht de jonge dichteres bij uitgeverij Van Oorschot de bloemlezing J.H. Leopold. Wij gaan en komen en de winst is waar ? uit.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout / Dirk Leyman op 16-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening