Murakami alludeert op vierde deel '1Q84'

"Wie weet", zo antwoordde de Japanse schrijver Haruki Murakami onlangs op de vraag of er nog een vierde deel komt van zijn wereldwijd ademloos gelezen 1Q84. In een interview met de Spaanse krant La Vanguardia liet hij zich ontvallen: "Misschien maak ik nog een keer een vierde deel met een wat oudere Tengo." Zijn uitspraak is inmiddels overgenomen door de Wall Street Journal. In 1Q84 gaat Murakami op een bizarre manier aan de haal met Orwells 1984 en verweeft hij de levens van vier hoofdpersonages, waaronder dat van fitnessinstructrice en moordenares Aomame en wiskundeleraar Tengo, die valsheid in geschrifte pleegt.
De uiterst succesvolle auteur (Kyoto, 1949) was in Spanje om in Barcelona de Premio Internacional Catalunya in ontvangst te nemen (zie ook onze berichtgeving hier).

Murakami's vertegenwoordiger in Tokio heeft inmiddels laten weten van geen vierde roman te weten en weigert ieder verder commentaar. Toch heeft Murakami al eerder laten doorschemeren een vervolg niet uit te sluiten. In juli 2010 zou hij, zo meldt de WSJ, in een vraaggesprek met een Japans tijdschrift hebben gezegd: "Ik kan nu nog niet zeggen of ik een boek 4 of boek 0 zal laten verschijnen. Ik kan alleen maar zeggen dat er verhalen zijn van vóór (deel 1) en ná (deel 3). Desgevraagd meldde hij de mogelijkheid niet geheel te kunnen ontkennen.

Engelstalige Murakami-fans moeten trouwens nog even wachten voordat ze de eerste drie delen van 1Q84 kunnen lezen. Volgens uitgever Knopf verschijnt eind oktober dit jaar de Engelse vertaling van de drie delen ineens, ruim later overigens dan de Nederlandse vertalingen (door Jacques Westerhoven) die al eerder bij uitgeverij Atlas verschenen. Het is Murakami's eerste roman die volledig in de derde persoon is geschreven.

Tags: Wereldliteratuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 17-06-2011
Verwante berichten
Reacties

De manier waarop deel drie eindigt zou wat mij betreft een vierde deel heel natuurlijk maken. Er zijn grenzen aan hetgeen ik zelf in wil vullen. En ik wil nog wel een tijdje door met Aomame en Tengo...

geplaatst door Ramirezi op maandag 20 juni 2011 om 22u06
Geef uw mening