Publicatie derde deel Revebiografie kan slechts na aanpassingen

Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag niet verschijnen zonder aanpassingen. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die Joop Schafthuizen, de 63-jarige partner en zaakwaarnemer van Gerard Reve, heeft aangespannen tegen biograaf Maas en uitgeverij Van Oorschot. De rechter in Amsterdam oordeelde vandaag dat de biograaf en de uitgever een dwangsom van vijftigduizend euro moeten betalen (met een maximum van een half miljoen euro) indien ze uitgebreide citaten opnemen uit niet-gepubliceerd werk van Reve, zoals de bedoeling was in het te verschijnen deel.

Schafthuizen had een dwangsom geëist van honderdduizend euro als het boek Kroniek van een schuldig leven. De late jaren 1975-2006  toch in de handel zou komen. Hij was van oordeel dat het derde deel van de biografie een verkeerd beeld gaf van de relatie tussen Reve en hem. Bovendien vindt hij ook de inhoud te kwetsend. "Het derde deel roept een beeld op dat hun relatie alleen maar ging over erotiek, drank en geld", aldus zijn advocaat Olaf Trojan tijdens het kort geding voor de rechtbank van Amsterdam. 

Schafthuizen had zijn eerdere toestemming ingetrokken nadat hij het typoscript had gelezen. Hij beweerde dat hij met Maas zou hebben afgesproken om op basis van de drukproef te beslissen of hij de publicatie al dan niet zou goedkeuren.  Volgens Van Oorschot en Maas had hij nochtans wel degelijk ingestemd met de publicatie.

Schafthuizen had voor het schrijven van de biografie Nop Maas aanvankelijk inzage gegeven in het privéarchief van Reve. Maar Schafthuizen hield vol dat hij enkel akkoord was gegaan met de publicatie van deel twee. Als voorwaarde voor een fiat voor het tweede boek, wilde hij volledige inzage in het derde. De rechter heeft hem nu gelijk gegeven.  Volgens Schafthuizen zou deel drie voor zestig procent bestaan uit citaten uit deels ongepubliceerd materiaal, waarvan hij de rechten bezit. Olaf Trojan, de advocaat van Schafthuizen, zei dat zijn cliënt tevreden is met de uitspraak. Volgens hem staan er immers zoveel citaten in het derde deel dat "er niet iets publicabels overblijft". Bij uitgeverij Van Oorschot wilde men nog niet uitgebreid reageren. Ze willen de uitspraak grondig bestuderen, omdat ze "op verschillende manieren te interpreteren" is. Zie nu.nl, LiteratuurpleinNRC.

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening