Auteurs in de bres voor Nederlandse literaire tijdschriften

Diverse vooraanstaande auteurs reageren in een open brief op het plan van de Staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra om de subsidiëring van de Nederlandse literaire tijdschriften volledig stop te zetten (zie ons eerder bericht).

In de brief aan de leden van de Nederlandse Tweede Kamer roepen een groot aantal  Nederlandse auteurs uitdrukkelijk op om van dit voornemen af te zien. De brief, ondertekend door Jeroen Brouwers, Adriaan Van Dis, Maarten 't Hart, Eva Gerlach, Arnon Grunberg, Tomas Lieske, Marita Mathijsen, Yves Petry, Thomas Rosenboom, Leo Vroman, Joost Zwagerman en tal van andere auteurs en  essayisten, zet meteen enkele argumenten op een rij ten gunste van de literaire tijdschriften.
Het steevast geuite argument van gering publieksbereik wordt gecounterd met de vaststelling dat vele literaire tijdschriften intussen via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren toegankelijk zijn en via eigen of gezamenlijke websites eveneens streven naar een grotere toegankelijkheid.
Verder wordt er gehamerd op het belang van de tijdschriften voor debuterende en gevestigde auteurs. Redactioneel advies van en opname in een literair tijdschrift blijft  zeer gegeerd en door literaire uitgevers serieus genomen. De rol die de tijdschriften spelen in het opnemen van kwetsbare genres als poëzie en essay wordt ook aangehaald. De "opbrengst" van de bezuiniging - jaarlijks zo'n 285.000 euro - staat volgens de ondertekenaars geenszins in verhouding tot de verwachte schade. De auteurs vragen dan ook om de beslissing terug te draaien en de sector te betrekken bij het verdere subsidiebeleid. Reacties vanuit de redacties van de tijdschriften verschenen eerder hier en hier bij NRC.

Tags: Literaire tijdschriften, Politiek, Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-06-2011
Verwante berichten
Reacties

Het schrappen van productiehuizen en literaire tijdschriften, deel uitmakend van de kweekvijvers in de kunsten, tast de wortels aan van het hele kunstbestel. Het is triest dat er met zo weinig visie wordt bezuinigd.

geplaatst door Mila von Klimburg op vrijdag 01 juli 2011 om 11u09

in het theater worden de productiehuizen geschrapt en daarmee de kweekvijver, het proeflokaal, het broddellapje, in de literatuur gebeurt dus hetzelfde. we moeten weg, met wortel en tak, zoveel lijkt duidelijk.

geplaatst door sophie kassies op zondag 19 juni 2011 om 13u09
Geef uw mening