Vernieuwde Interprovinciale prijs voor letterkunde laat genres wedijveren

De Interprovinciale prijs voor Letterkunde, die voorheen elk jaar voor een ander boekengenre werd gereserveerd, krijgt een andere invulling. De vernieuwde prijs wil auteurs van fictie, literaire non-fictie of jeugdliteratuur uit het afgelopen jaar laten wedijveren voor de 10.000 euro, zo luidt het in Knack. In tegenstelling tot voorheen zal een jeugdschrijver dus in de waagschaal komen te liggen met fictie en non-fictieauteurs, een vrij uniek feature voor een literaire prijs in de Lage Landen.

De shortlist van maximaal zeven Vlaamse auteurs moet minstens één auteur per provincie aan bod laten komen. Ook Nederlandse auteurs die in Vlaanderen wonen komen in aanmerking.

De Interprovinciale prijs voor Letterkunde werd voor het eerst uitgereikt in 1932 aan Maurice Roelants. Vanaf 1957 werd de prijs het ene jaar voor proza én een oeuvreprijs uitgereikt, het jaar erop voor een jeugd- én kinderboek, het derde jaar voor monografie en essay en het vierde jaar voor een poëziebundel én een prijs voor toneel. Deze prijs ‘oude' stijl werd voor het laatst toegekend in 2009, onder meer aan Willy Roggeman (foto).

De jury werd samengesteld met één lid per provincie. Onder meer Letterenhuis-directeur Leen Van Dijck, Ons Erfdeel-hoofdredacteur Luc Devoldere en boekhandelaar Johan Vandenbroucke zetelen in de jury, die voorgezeten wordt door Knack-criticus Frank Hellemans. De winnaar krijgt de cheque van 10.000 euro tijdens de Antwerpse Cultuurmarkt op 28 augustus. Naast de officiële prijs wordt ook een publieksprijs ingesteld.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening