Reve-biograaf Nop Maas doet aangifte van bedreiging door Joop Schafthuizen

Reve-biograaf Nop Maas heeft gisteren aangifte gedaan van bedreiging door Reves weduwnaar Joop Schafthuizen, zo meldt onder meer de Volkskrant. Schafthuizen zou Maas in de nacht van zaterdag op zondag diverse malen telefonisch hebben bedreigd. "Joop kondigde aan mij te komen doodschieten," aldus Maas, "en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens. Al zou ik die niet hebben."

Schafthuizen ontkent de aantijging niet, maar laat aan de krant weten: "Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten." Nop Maas wil de bedreiging niet "als een akkefietje afdoen".
De bedreiging en daaropvolgende aangifte zijn de zoveelste episode in een strijd die eind vorig jaar losbarstte rondom de publicatie van het derde deel van de Reve-biografie, De late jaren 1975-2006. Aanvankelijk kreeg Maas van Schafthuizen de vrije inzage in het Reve-archief, dat tal van ongepubliceerd werk en correspondentie van Reve bevat. Nadat Schafthuizen het typoscript van het derde deel had gelezen, trok hij zijn toestemming voor publicatie in. Via de rechter dwong Schafthuizen recentelijk (zie hier) af dat dit derde deel, dat afgelopen februari bij uitgeverij Van Oorschot had moeten verschijnen, alleen na aanpassingen mag worden gepubliceerd. Volgens de rechter stond niet vast dat Schafthuizen zijn toestemming voor het derde deel al had gegeven. 

Volgens Van Oorschot en Maas had hij nochtans wel degelijk ingestemd met de publicatie. Er was ook voldaan aan alle wijzigingen die hij wilde aanbrengen. Nop Maas vond de uitspraak dan ook "teleurstellend" en "verrassend". In De Morgen (17.6.2011) zei hij toen: "In feite komt Schafthuizen nu weg met een soort contractbreuk. De rechter heeft geen oog voor het feit dat ik afspraken had met Schafthuizen en dat er overeenstemming bestond, waar Schafthuizen later zomaar is op teruggekomen", zegt hij. "Overigens heb ik de telefoongesprekken mét de afspraken op band opgenomen en overgemaakt aan de rechter. Waarom werpt dat geen gewicht in de schaal?" Maas noemt Schafthuizen "een ongeleid projectiel": "Je kunt er geen redelijke gedachtewisseling mee hebben. Je hebt gewoon maar te volgen als hij weer van idee verandert."

Schafthuizen laat nog weten Maas zaterdagavond te hebben gebeld om het volledige werkarchief van zijn overleden echtgenoot per ommegaande terug te eisen. De aangifte ziet hij, naar eigen zeggen, "fluitend tegemoet".

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus/Dirk Leyman op 28-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening