V.S. Naipaul legt vrouwelijke schrijvers over de knie

Schrijver en Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul (Trinidad, 1932) weet opnieuw de gemoederen op te hitsen. In een interview met de Royal Geographic Society liet hij zich laatdunkend uit over het schrijftalent van vrouwelijke auteurs in het algemeen (zie The Guardian). In zijn ogen is er geen enkele vrouw die aan zijn schrijftalent kan tippen. Hij kwalificeert de vrouwelijke schrijfstijl als "sentimenteel, met een beperkte kijk op de wereld." "En bij een vrouw, die onvermijdelijk niet de heer des huizes is, is dat meteen in haar schrijfstijl te merken."
Vooral Jane Austen, in Britse kringen en ver daarbuiten toch nagenoeg heilig, moet het ontgelden. Naipaul meldt dat hij "onmogelijk haar sentimentele ambities of haar sentimentele wereldbeeld kan delen." Ook zijn voormalige uitgever Diana Athill krijgt een veeg uit de pan. Haar literaire smaak en uitgeefkwaliteiten waren onovertroffen, zo vertelt hij, maar toen ze ging schrijven, was het meteen van dat "vrouwelijke geneuzel." "Dat bedoel ik niet onaardig", voegt de Nobelprijswinnaar van 2001 er nog aan toe.

 

Afgelopen maandag berichtte deze site nog dat Naipaul en collega-schrijver Paul Theroux hun jarenlange vete beëindigden met een simpele handdruk. Aanleiding was een boek van Theroux dat Naipaul verpatste en het boek over hun 'vriendschap' dat Theroux vervolgens schreef over Naipaul. Deze keer lijkt de aanleiding een handige vraag van de interviewer of er een schrijfster was die Naipaul als zijn literaire evenknie beschouwde. "I don't think so" was het antwoord. Volgens Naipaul schrijven vrouwen anders. "Ik lees een tekst en binnen twee paragrafen weet ik of het door een vrouw is geschreven of niet. Ik vind het niet gelijkwaardig aan wat ik schrijf."

Voor diegenen die graag Naipauls mening over de 'typisch vrouwelijke pen' willen toetsen, biedt The Guardian een quiz met daarin tien korte teksten van beroemde schrijvers. De lezer kan na lezing bij ieder fragment aangeven of hij (of zij) denkt te maken te hebben met een mannelijke of een vrouwelijke schrijver. Na inzending (zie de knop 'submit') is de score meteen duidelijk. Wie voor de grap niets invult, krijgt de score 0 en het commentaar: "Vreselijk. Ben je soms een meisje of zo?"

 

Het Britse schrijversgilde 'The Writers Guild of Great Britain' meldde geen woord aan de hele boutade te willen verspillen. En Diana Athill, die al vaker botste met de schrijver, laat in een commentaar weten er vooral om te kunnen lachen. Ze hield zichzelf al vaker voor: "Gelukkig ben ik niet met hem getrouwd."

Tags: Wereldliteratuur, Nobelprijs, Polemiek
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 04-06-2011
Verwante berichten
Reacties

laat mannen gedurende eeuwen kinderen opvoeden en het huishouden doen en dan eens zien of er nog veel mannelijk talent overblijft...

geplaatst door van looveren kathleen op zaterdag 04 juni 2011 om 19u38

als hij zo over vrouwen denkt, zal ik nooit meer een boek van hem lezen.

geplaatst door christel pickert op zaterdag 04 juni 2011 om 17u30

Nogal merkwaardige opmerkingen van Naipaul. Vrij ongenuanceerd, ook. Toch ben ik zelf - op erg voorzichtige wijze - van mening dat er meer goede mannelijke schrijvers zijn dan vrouwelijke. Kijk alleen al naar het geslacht van onze vaderlandse 'grote drie', en diegenen die in hun kielzog volgen (Wolkers, Van der Heijden, Gruenberg). Maar dit kan veel oorzaken hebben, buiten kwaliteit en talent om. En bovendien zijn er veel vrouwen die ik erg kan waarderen. Neem nou Maartje Wortel. Die schrijft zeer sterke verhalen.

geplaatst door Fedor Baflowski op zaterdag 04 juni 2011 om 14u30
Geef uw mening