Zonen Hugo Claus willen 'De wolken' uit de handel

De twee zonen van Hugo Claus, Thomas Claus en Arthur Kristel, willen dat het boek De wolken van hun vader Hugo Claus onmiddellijk uit de handel wordt genomen. Voor de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg hebben ze een kortgeding aangespannen. Ze bepleiten dat "onder verbeurdverklaring van een dwangsom van 5.000 euro per dag", meldt HUMO.
De zaak kwam afgelopen vrijdag voor in kortgeding en is momenteel in beraad. Morgen valt de beslissing van de rechter. De zonen Claus verwijten Veerle Claus en uitgever De Bezige Bij dat zij met deze uitgave de privacy van Hugo Claus met de voeten hebben getreden. Het auteursrecht van de nalatenschap van Hugo Claus berust weliswaar bij zijn weduwe, maar volgens hen hadden zij ook medebeslissingsrecht moeten hebben. De reden is "een moreel recht inzake openbaring van Claus' werk."
De advocaten van de gedaagden voeren evenwel aan dat Veerle Claus over alle rechten beschikt om het fiat te geven over dergelijke publicatie. Ze stellen dat ook het recht op vrije pers in het geding is.
De wolken, samengesteld door HUMO-journalist en Clauskenner Mark Schaevers, loopt als een trein. Nog geen drie weken na de publicatie heeft uitgever De Bezige Bij al een derde druk laten opleggen, het boek staat ook op nummer één in de Vlaamse boekentoptien. De wolken toont een rijke compilatie uit het persoonlijke archief. Schaevers maakte de selectie met toelating en medewerking van weduwe Veerle Claus. In 2010 debuteerde hij met de ‘vaderroman' Lucas Somath. Dat boek verscheen bij Meulenhoff/Manteau, uitgeverij die nu als De Bezige Bij Antwerpen ironisch genoeg onder de Bezige Bij ressorteert, waartegen de zonen procederen.
Of De wolken effectief uit de handel zal verdwijnen, is twijfelachtig: de procureur des konings gaf vrijdag als advies mee dat het boek De wolken niet moet worden ingetrokken.

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening