'De Wolken' van Hugo Claus mag in de handel blijven

De Antwerpse kortgedingrechter heeft vandaag beslist dat het postuum verschenen boek De Wolken van Hugo Claus niet uit de handel moet worden genomen. De twee zonen van Hugo Claus, Thomas Claus en Arthur Kristel, hadden een kort geding aangespannen tegen Veerle De Wit, de weduwe van de schrijver, en uitgever De Bezige Bij. Ze wilden dat De Wolken meteen uit de handel werd genomen op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Hun eis is nu ongegrond verklaard, meldt De Morgen.
Volgens de zonen schond het boek, dat een selectie bevat uit het persoonlijke archief van Hugo Claus, de privacy van de schrijver. Maar volgens de rechter "gelden dergelijke persoonlijke rechten echter maar zolang de persoon in kwestie nog in leven is."
De zonen meenden verder dat hun morele rechten op de openbaarmaking van het werk geschonden werden. Volgens hen behoorden die rechten niet enkel aan Veerle De Wit toe, maar ook aan hen als erfgenamen van de in maart 2008 overleden schrijver. De rechter verwees echter naar een document dat Hugo Claus op 5 april 2007 had opgesteld. Daarin duidde hij Veerle De Wit aan als beheerder van zijn patrimonium, iets wat ze ook tijdens zijn leven al had gedaan. De weduwe beschikt dus over alle rechten op het oeuvre en heeft de vrijheid om ermee te doen wat ze wil. Dat maakte dat de eis van de zonen ongegrond werd verklaard.
Ook de eis van tegenover uitgever De Bezige Bij werd van tafel geveegd, want aangezien de auteur van de publicatie bekend is - in dit geval Mark Schaevers, een vriend van Claus - hadden ze het geding tegen hem moeten aanspannen en niet tegen de uitgeverij

Volgens HUMO-journalist Mark Schaevers, die De Wolken samenstelde op basis van het persoonlijke Clausarchief, was het de bedoeling om "een zo vol mogelijk portret van Claus" te maken, "een chronologisch leesboek in al zijn facetten", zo zegt hij vandaag in De Morgen: "Veel lezers komen mij zeggen dat ze dit boek ervaren als een monument en Claus daardoor weer gaan lezen. Dat zijn twee zonen dat niet zo zien, ervaar ik als een stomp in de maag." Schaevers veronderstelt dat ze vooral tillen aan een aantal passages over het privéleven.In het boek wordt rijkelijk geciteerd uit Claus' dagboeken, waarbij zijn relaties met de onlangs overleden Elly Overzier en Sylvia Kristel onverbloemd ter sprake komen.

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening