Noord-Ossetische dichter onthoofd met samoeraizwaard

De 71-jarige dichter en literatuurprofessor Sjamil Dsjikajev is met een samoeraizwaard onthoofd in Vladikavskaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië. De dader is een islamitische extremist. In de regio leven vooral Russisch-orthodoxe burgers. Dsjikajev werd omgebracht naar aanleiding van een provocerend gedicht, waarin moslims binnen de plaatselijke gemeenschap werden zwartgemaakt. Al eerder had de dichter dreigbrieven gekregen, waarin stond dat hij "een kopje kleiner zou worden gemaakt"
In het gewraakte gedicht uit 2008 beschreef hij hoe islamitische pelgrims op weg naar Mekka urineerden op het monument  (foto) dat was opgericht voor de slachtoffers van een gijzelingsactie in september 2004 in Beslan. Bij die gijzeling werden 1.100 schoolkinderen en volwassenen vastgehouden door gewapende Tsjetsjeense separatisten. Op de derde dag van de gijzeling ontstond er een schietpartij tussen de gijzelnemers en de Russische veiligheidsdienst. Uiteindelijk kwamen bij het drama 334 mensen om het leven, onder wie 186 kinderen.
Kort na het drama hielden zich in Beslan inderdaad een groep moslims, Tsjetsjenen en Ingoezen, in de buurt van het monument op. Ze werden door de lokale bevolking afgeranseld omdat ze op het monument of op de begraafplaats gewaterd zouden hebben. De ware toedracht van de feiten is onduidelijk gebleven. Tsjetsjeense functionarissen lieten later weten dat de pelgrims er wilden bidden, en niet plassen.

De moordenaar van Dsjikajev, die bij zijn arrestatie in Vladikavskaz weerstand bood en drie agenten verwondde, werd door de politie doodgeschoten. Net voor zijn dood riep hij de politie nog toe dat zijn heilig geloof door zijn slachtoffer was beledigd. Zie Knack en de Volkskrant.

Tags: Wereldliteratuur, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening