Papierman(d) - aflevering 127

Nieuwe editie van de rubriek, met vers en klein achterstallig letteren- en boekennieuws uit deze nieuwsschrale periode:

°°Het proces rond De Wolken draaide niet om geldgewin, zo zeggen Thomas Claus en Arthur Kristel, de zonen van Claus, in een mededeling: "We wilden de privacy van onze overleden vader beschermen." En: "De realiteit is dat wij als zonen en wettelijke erfgenamen nooit werden geconsulteerd over de inhoud van het boek, hetgeen men toch zou mogen verwachten. Voorts betreuren wij het ten zeerste dat men in de media liet uitschijnen dat wij een "guerrilla" over de erfenis zouden hebben ingezet". Zie deredactie.be.

°°Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek.

°°De Premio Strega 2011 gaat naar Edoardo Nesi voor  Storia della mia gente. De Italiaanse auteur  Nesi (1964) debuteerde in 1995 en werd eerder al eens genomineerd. Meer bij Italolibro.

°°Op 1 juli 2011 is in Antwerpen Jan Hugo Verhaert (1927)  overleden. Hij was illustrator en vormgever en gaf in de jaren zestig en zeventig met zijn uitgeverij De Galge in de jaren zestig en zeventig werk uit van o.a. Jan Walravens, Paul de Vree en Water van den Broeck. Meer bij Cultuurnet en op de blog van Henri-Floris Jespers.

°°In het Caermersklooster te Gent is werk te zien van Leen Depooter, genomineerd voor de Provinciale Prijs Vormgeving Oost-Vlaanderen. Depooter gaf vorm aan Geheim van de Keel van de Nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut en werkte voor uitgeverijen als het Poëziecentrum, Lannoo en De Eenhoorn.

°°Amazon heeft zijn concurrent The Book Depository overgenomen, de Britse boekenwereld vreest voor het monopoliseren van de online boekenverkoop, zie The Guardian.

°°Te Antwerpen is het Kaaiengedicht gerealiseerd. Op de waterkeringmuur aan de Scheldekaaien prijkt een 3 km lang gedicht gerealiseerd door stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen op basis van meer dan 500 ingezonden gedichten van Antwerpenaars.

°°NRC had een interview met Joop Schafthuizen: 'Weduwnaar Reve wacht op nieuwe liefde.': "Je kunt beter met slechte mensen te maken hebben. Die wijs je één keer de deur en dan zoeken ze een ander slachtoffer. De domme mensen, die komen meteen weer op je af, met uitgestrekte armen. Dan zit er niets anders op dan ze dood te schieten."

°°Tzum recenseert de dichtbundel Waakzaam van Maarten Inghels.

°°Het Album Zutique van Arthur Rimbaud, bij Bibliobs.

°°De herontdekking van de Duitse auteur Hans Fallada (foto), bij Deutsche Welle.

°°BBC Four zet het mes in zijn uitzendingen van short stories.

°°Het Museum Meermanno/Huis van het Boek in Den Haag ten gevolge van de bezuinigingen in de Nederlandse cultuurpolitiek, dreigt te worden gesloten, zie Loewak.

°°Literair agent Andrew Wylie haalt uit naar Murdochs uitgeverij Harper Collins, zie BBC News.

°°De eerste lijnen van de Engelse vertaling van Murakami's 1Q84.

°°De plagiaatzaak tegen J.K. Rowling is van de baan, zie BBC News.

°°En Maria Mosterd niet vervolgd voor laster en smaad, zie Trouw.

°°"Nieuwe e-bookstunt van schrijver Hans Vervoort", zie zijn site.

Tags: papierman(d), Nederlandse literatuur, Uitgeverijen, Bibliotheken, Digitalisering, Duitse literatuur, Poëzie, Wereldliteratuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 20-07-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening