Dimitri Verhulst in de weer met Federico Garcia Lorca

Vijfenzeventig jaar na de dood van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico Garcia Lorca gaat Dimitri Verhulst aan de slag met diens oeuvre. Hij verplaatst het poëtische Bodas de sangre (1933) naar het fictieve dorp Urtica, de wereldhoofdstad van de brandnetels. De productie van NTGent gaat nu vrijdag in première. Marijke Pinoy tekende voor de regie en speelt zelf mee.

Ginds, tussen de netels vertelt het verhaal van Emelyne Dupont, een jonge bruid die er tijdens haar huwelijksfeest vandoor gaat met haar minnaar Léon Muermans. Tussen de clan van haar bruidegom Cédric Delfosse en de Muermansen bestaat er sinds jaar en dag een ‘genetisch gepredestineerde' vete: "een erfvijandschap van de zuiverste soort waarbij er om de zoveel pozen altijd weer een dode moet vallen". Ook tussen de netels eindigt het verhaal noodlottig.

Lorca's personages op de bruiloft staan naamloos in het leven: bruid, moeder, vader, meid, buurvrouw, ... zijn herkenbare stereotiepen. Verhulst geeft hen namen en een gezicht en dikt hun aantal in tot de essentie. Het dorp Urtica gaat mee met zijn tijd: "Er zijn er hier in de gebuurte die een certificaat ecologische landbouw willen behalen. Dat is nu in de mode." (Klik hier voor een fragment uit de toneeltekst)

Ginds, tussen de netels is het eerste deel van Lorca's zogenaamde ‘rurale trilogie'. Verhulst startte zijn bewerking van het drieluik in 2005 met Yerma vraagt een toefeling, over een vrouw die wanhopig een kind wil. Tragisch onvervulde verlangens vormen een rode draad doorheen dit trio drama's.

Lorca had de intentie om een ‘trilogie van de Spaanse aarde' te schrijven, maar kreeg geen kans om te reflecteren over de finale versie: twee maanden na de voltooiing van Het huis van Bernarda Alba werd hij vermoord tijdens de Spaanse Burgeroorlog omwille van zijn linkse ideeën en zijn homoseksualiteit. Bernarda Alba, een tirannieke moeder die de hoop en noden van haar vijf dochters de kop weet in te drukken, werd postuum opgevoerd en gepubliceerd. Hopelijk laten de productionele omstandigheden - het huis van Alba wordt bevolkt door maar liefst 18 personages - het Verhulst toe om in de toekomst het derde deel te bewerken.

Ginds, tussen de netels gaat op vrijdag 15 juli in première in de Plantentuin van de Universiteit Gent. De daaropvolgende speelreeks op Theater aan Zee is volledig uitverkocht.

Verhulst debuteerde al in 2005 als toneelauteur met Aalst - De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein, het stationsplein op zowat 700 meter van zijn geboorteplek. Het stuk leidde tot een bittere polemiek en rechtszaak met zijn moeder.

Tags: Theater
Geplaatst door Els Steegmans/Schrijverspodium op 13-07-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening