Eis tegen 'De Wolken' van Hugo Claus ook in beroep afgewezen

De Antwerpse kortgedingrechter heeft in beroep beslist dat het postuum verschenen compilatieboek De Wolken van Hugo Claus niet uit de handel moet worden genomen, zoals zijn zonen dat gevraagd hadden. Net als in eerste aanleg verklaarde de rechter de eis ongegrond.
Thomas Claus en Arthur Kristel, de zonen van Hugo Claus, hadden een kort geding aangespannen tegen Veerle De Wit, de weduwe van de schrijver, en uitgever De Bezige Bij. Ze wilden dat 'De Wolken', samengesteld door Mark Schaevers, meteen uit de handel werd genomen. Ze eisten daartoe een dwangsom van 5.000 euro per dag.
De zonen zijn er niet over te spreken dat De Wit hen voorafgaandelijk geen toestemming had gevraagd om het boek te publiceren. De Wolken' bevat een selectie uit het persoonlijke archief van Hugo Claus en zij vinden dat met de publicatie de privacy en de nagedachtenis van de schrijver geschonden werd.
Ze verwezen naar een drietal passages, waarin intieme details over zijn seksuele relaties met Sylvia Kristel en Kitty Courbois vermeld werden. Tijdens zijn leven zijn echter diverse werken verschenen met dergelijke details, waardoor dat volgens het hof geen schending vormde van zijn privacy of nagedachtenis. De betrokkenen zouden er evenmin aanstoot aan hebben genomen.

Veerle De Wit had als langstlevende echtgenoot minstens het vruchtgebruik over de volledige nalatenschap gekregen en mocht dus volgens het hof het archief zonder hun toestemming overmaken aan auteur Mark Schaevers. In een document dat Hugo Claus op 5 april 2007 opstelde, heeft hij De Wit bovendien als beheerder van zijn patrimonium aangeduid. De rechter oordeelde dat de publicatie van de selectie uit het archief niet tegen de wil van Claus gebeurde. Of de discussie over de Claus-erfenis hiermee een einde vindt, is hoogst twijfelachtig. In Rekto Verso staat een tekst van Bert Van Raemdonck naar aanleiding van De Wolken. (Bronnen: onder meer Belga).

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-07-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening