WEBSITESTORIES # 16 - Word and Film

De Amerikaanse site Word and Film bestrijkt een nichemarkt die steeds groter lijkt te worden: die van de boekverfilmingen. Dagelijks komt de site met filmnieuwtjes en regelmatig worden langere reportage-achtige stukken en interviews geplaatst.
In de categorie reportages is daar bijvoorbeeld het uitstapje naar de musical: een langer artikel verlucht met filmpjes van de tien beste op een boek gebaseerde musicals. Of het stuk over tragische film heldinnen van vroeger en nu. Geen genre wordt geschuwd: van zombiefilms en thrillers tot fantasy en tekenfilms. Een gemis is wél dat je geen selectie kunt maken op genre.
De meeste nieuwsberichten hebben zo'n typisch insiders-toontje, maar zijn met vaart geschreven en verraden goed geïnformeerde journalisten. Wie dat zijn, daar kom je dan weer níet achter: de artikelen zijn ondertekend, maar er is geen aanvullende informatie over de mensen áchter de site te vinden. Even scrollen leert dat de auteursrechten van de site worden beheerd door het Amerikaanse uitgeefconcern Random House. Aha. Random House geeft onder meer de bestsellers van Dan Brown en Jon Krakauer uit. Hun boeken, en die van al die andere auteurs die worden genoemd, zijn met één muisklik direct online te bestellen bij de uitgever.
De site bruist sowieso van de interactiviteit. De icoontjes van netwerken als Facebook, Google+ en Digg nodigen uit om artikelen te delen, personen als regisseurs en acteurs zijn gelinkt naar de database IMDb of Wikipedia en waar kan worden bronnen vermeld.
Extra leuk om te lezen voor Nederlanders is het stuk over Black Butterflies, de film van de Nederlandse Paula van der Oest (met Carice van Houten en Rutger Hauer in de hoofdrollen) over de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker (gebaseerd op Ik herhaal je, een keuze uit haar gedichten samen met een biografie van Henk van Woerden). De film opende en sloot het Tribeca Festival in Lower Manhattan, afgelopen voorjaar. Van der Oest, door Time Magazine de "Woody Allen van Amsterdam" genoemd, vindt het lastig dat "haar" Ingrid Jonker in Amerika wordt gepresenteerd als de "Zuid-Afrikaanse Sylvia Plath."

Tags: Boek en film
Geplaatst door Wineke de Boer op 23-07-2011
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening