Eerherstel voor verdwenen grafmonument Eddy van Vliet in Watou

Er is een oplossing gevonden voor het verdwenen grafmonument van dichter Eddy Van Vliet (1942-2002) in het Vlaamse kunstgrensdorpje Watou. De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher deed die uit de doeken tijdens de persconferentie van Kunstenfestival Watou 2011, meldt Belga.

De gedenksteen werd in april van dit jaar weggenomen door de nieuwe eigenaars van de grond waarop het prijkte (zie dit DPM-bericht). Dat veroorzaakte nogal wat opschudding. Het grafmonument wordt nu aan de andere kant van de straat geplaatst, op slechts tientallen meters van de oude locatie. Het monument, een venster in een vrijstaande muur, werd ontworpen door architect Stéphane Beel.

Gwij Mandelinck, bezieler van de vroegere Poëziezomers in Watou, liet jaren geleden een memoriaal plaatsen voor zijn in 2002 overleden vriend, dichter Eddy Van Vliet. Dat gebeurde op een weiland waar Mandelinck, op uitdrukkelijke vraag van de dichter, diens as eigenhandig had uitgestrooid. Van Vliet wou dat zo, uit bewondering voor de inspanningen van Mandelinck voor de Poëziezomers.

Enkele maanden geleden echter namen de nieuwe eigenaars van het perceel het grafmonument weg omdat ze hun woning aan het verbouwen waren. Dat veroorzaakte een storm van protest. Toch was het verwijderen van het memoriaal legaal. Het kunstwerk had geen vergunning.

"De weduwe en de erfgenamen gaven echter aan dat ze het op prijs zouden stellen, mocht het grafmonument in Watou kunnen blijven staan", zegt Dejaegher. "Daarom zijn we met alle betrokken partijen rond de tafel gaan zitten. We bereikten een mondeling akkoord dat we nu graag snel op papier willen zetten. Daarna zullen we een vergunning aanvragen bij de bevoegde administratie om het grafmonument een definitieve plaats te geven." (foto Van Vliet: Stephan Vanfleteren)

Tags: Polemiek, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-07-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening