MetaMaus: Art Spiegelman publiceert handboek over totstandkoming Maus

De Amerikaanse schrijver en kunstenaar Art Spiegelman (1948) zal dit najaar een boek publiceren over de totstandkoming van zijn wereldberoemde graphic novels Maus I (1986) en Maus II (1991), zo heeft zijn agent bekendgemaakt. Het boek zal fungeren als handboek bij de twee genoemde boeken, later gebundeld als The Complete Maus. In MetaMaus zet Spiegelman zijn beweegredenen voor het schrijven van Maus uiteen en hoe hij tot zijn keuze van dieren (zoals muizen en katten) kwam voor de verbeelding van het levensverhaal van zijn vader, een Poolse Jood die de Holocaust overleefde. Het boek en de bijbehorende dvd bevatten Spiegelmans complete archief alsmede de interviews van de schrijver met zijn vader, die als basis dienden voor Maus. Volgens de agent betreft het geen stripboek maar staat het wel vol met illustraties, foto's en andere afbeeldingen.

De publicatie van Maus leverde Spiegelman internationale erkenning op, niet alleen omdat het een indringende biografie is die handelt over de trauma's van vader Vladek en de moeizame verhouding met zijn zoon Art. Maus verbeeldt ook de worsteling van de schrijver om het verleden, de overlevering en in het bijzonder de geschiedenis van de Holocaust in woord en beeld op de juiste manier vorm te geven. De keuze voor de stripvorm en voor dieren als allegorie voor de verschillende nationaliteiten was dusdanig verrassend en vernieuwend dat critici moeite hadden het boek in een categorie onder te brengen. In 1992 won Maus de Pulitzer Price Special Award, tot dusver een unicum voor een stripboek.

In een interview liet Spiegelman, die zo'n zeventien jaar aan Maus werkte, eerder al weten blij te zijn de acht boekenplanken met documentatie te kunnen opruimen 'once it's been MetaMaus-ed'. Nu het boek ook vaak op scholen wordt gelezen en bestudeerd, vond hij de tijd rijp een handboek samen te stellen.

Recentelijk publiceerde Spiegelman de bloemlezing Breakdowns (2008) en de bundeling schetsboeken Be A Nose (2009). Dit jaar kreeg hij de Grand Prix van het Internationale Stripfestival in Angoulême toegekend, een eer die slechts bij uitzondering aan niet-Franse auteurs wordt toegekend.

Tags: Klassiekers, Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 01-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening