Boekexpo van Ruth Loos in Antwerpse Erfgoedbibliotheek

In de Nottebohmzaal van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience loopt van 6 augustus tot 11 september 2011 de tentoonstellling "Over de eenheid en veelheid van het boek". In drie installaties peilt kunstenares Ruth Loos naar de gelaagdheid van het boek en speelt ze in op de statige ruimte die dienst doet als bibliotheekmagazijn en tentoonstellingsruimte en de bewaarplaats is van een aantal topstukken uit de collectie. In een labyrintische installatie "De Moeder van het Boek" of in het Arabisch "Oem Al-Kitaab'" wordt verwezen naar de verticale eenheid en tegelijk de horizontale veelheid van de Koran. Het tweede werk "Boekentapijt met vluchtlijnen" bestaat uit een tapijt gevormd door honderden rode boeken, velen met een abstract gouden motief als opdruk, dat onderbroken wordt door rode draden die als een soort vluchtlijnen een visuele beweging veroorzaken. De laatste installatie  "Un coup des dés" leunt aan bij het artistiek wetenschappelijk project "Oogbewegingen tijdens het lezen" waarvoor Ruth Loos samenwerkt met professor Johan Wagemans en onderzoeker Frouke Hermens van het Laboratorium voor Experimentele Psychologie (K.U.Leuven). Uitgangspunt hier is het gedicht Un coup de dés jamais n'abolira le hasard (1897) van Stephane Mallarmé, een werk dat zich door zijn specifieke typografische vorm in meerdere richtingen lezen laat. Een animatie hiervan verweeft de verticale en horizontale lezing. Hier wordt ook het gelijknamige werk van Marcel Broodthaers getoond, die op zijn manier het gedicht tot een kunstenaarsboek omwerkte en het in 1969 in de Antwerpse galerij Wide White Space Gallery tentoonstelde.

Eerder was er werk van Ruth Loos te zien in o.a. PassaPorta, museum M te Leuven en in de Arenbergbibliotheek. Ruth Loos (1972) is licentiaat in de kunstwetenschappen  en meester in de beeldende kunsten, ze doctoreert momenteel aan de Associatie KULeuven en Sint-Lucas Gent rond "Dimensies van het boek".

Tags: Tentoonstellingen, Bibliofilie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 03-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening