Canadese auteur en journalist Gil Courtemanche (68) overleden

De Canadese journalist en schrijver Gil Courtemanche, auteur van talrijke romans waaronder Een zondag aan het zwembad van Kigali (Un dimanche à la piscine à Kigali) over de genocide in Rwanda, is op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden, zo maakte zijn uitgever bekend. Courtemanche werkte lange tijd voor de publieke omroep Radio-Canada en schreef voor de Franstalige krant Le Devoir in Montreal.

Courtemanche werd in 2000 als schrijver wereldwijd bekend met zijn debuutroman, Un dimanche à la piscine à Kigali, over een journalist die ten tijde van de genocide in de Rwandese hoofdstad verblijft. De roman werd in 23 talen vertaald en door Robert Favreau verfilmd. Het boek werd bekroond met de Prix des Libraires du Québec 2001.

Daarnaast schreef Courtemanche verschillende non-fictiewerken en maakte de bekroonde film The Gospel of Aids. Ook zijn tweede roman, Une belle mort (Een mooie dood), werd zowel in zijn thuisland als in de Nederlandse vertaling goed ontvangen. De auteur had in mei 2010 zijn laatste roman, Je ne veux pas mourir seul, uitgebracht over een man die verneemt dat hij kanker heeft in de week dat zijn echtgenote hem verlaat. Zie onder meer The Globe & Mail.

Tags: Franse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening