Nederland gastland op Beijing International Bookfair in China

De boekenbeurs van Bejing, een van de grootste ter wereld, opent over een week. Dit jaar is Nederland gastland. Meer dan 30 auteurs, zoals Herman Koch, Midas Dekkers, Kader Abdolah of Gerbrand Bakker, maken de oversteek voor een of meerdere activiteiten.

De officiële opening zal op 31 augustus om 9.00 uur 's ochtends Chinese tijd gebeuren door Staatssecretaris Halbe Zijlstra en de Chinese minister van Cultuur. Vervolgens zal er een rondleiding plaatsvinden op de 1500 vierkante meter grote Nederlandse stand (foto), een ontwerp van Ira Koers en Roelof Mulder. De Nederlandse presentatie, 'Open landschap - Open boek' geheten, verwijst zowel in haar vormgeving als in haar programmatische aanpak nadrukkelijk naar transparantie en openheid, kenmerken die aldus het organiserende Letterenfonds "historisch, ook in Chinees perspectief aan Nederland worden toegeschreven".

Onder anderen Adriaan van Dis, Margriet de Moor en Ramsey Nasr zullen het openingsprogramma opluisteren. Enkele auteurs houden tijdens de boekenbeurs een blog bij. Enkele illustratoren houden workshops voor kinderen. Centraal worden de brieven van Vincent van Gogh gesteld, die nu ook integraal in het Mandarijns zullen worden vertaald. Ook het grafisch werk van Dick Bruna, Fiep Westendorp en Max Velthuijs krijgt extra aandacht.

Boeiend belooft ook de tentoonstelling over de Nederlanse diplomaat-sinoloog-schrijver Robert van Gulik, 'The Dutch Mandarin', te worden. Thomas van Gulik opent deze tentoonstelling met een lezing over zijn vader, die 101 jaar geleden werd geboren en bekend werd met zijn frisse detectives over rechter Tie.

Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds reizen overigens ook drie medewerkers van de afdeling buitenland van het Vlaams Fonds voor de letteren mee naar China. Het Vlaams Fonds is daarmee voor het eerst in zijn tienjarige bestaan aanwezig zijn op de Boekenbeurs van Peking,

Tags: Boekenbeurzen, Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening