Amerikaans bedrijf lanceert e-boek met bijpassende soundtrack

De Amerikaanse media berichten over een veelbelovende nieuwe toepassing voor e-boeken: de Booktrack. De applicatie, waarvan de 'launch party' afgelopen week plaatsvond, voorziet in een soundtrack die je kunt afluisteren terwijl je op je e-reader een boek leest. De Booktrack, die je leestempo nauwkeurig weet bij te houden, laat op het juiste moment geluidseffecten, een passende muzikale omlijsting of achtergrondgeluiden horen. Denk aan het geluid van de ruisende zee en spuitende walvissen als je Moby Dick leest. Of de gierende wind en onheilspellend gegil terwijl Sherlock Holmes een moordmysterie probeert op te lossen.

Het gelijknamige start-up-bedrijf , dat in New York gevestigd is, heeft belangrijke partners als muziekconcern Sony en uitgeverij Harper Collins aan zich weten te binden. De eerste soundtracks zijn in de VS al verkrijgbaar in de Apple App Store, voor een prijs die wat hoger ligt (12,99 dollar) dan die voor een conventioneel e-boek (9,99 dollar).
Volgens sceptici is het nog maar afwachten of de Booktrack een succes gaat worden. Er zijn al eerder e-boeken gecombineerd met beelden en/of muziek, bijvoorbeeld door uitgever Simon & Schuster, maar tot een echte doorbraak kwam het niet voor deze 'enhanced e-books', die ook nog eens erg kostbaar waren om te maken. En daarnaast zijn er genoeg lezers die de voorkeur geven aan hun eigen verbeelding en allerlei banale geluidseffecten zoals de koekoeksklok en het knapperend haardvuur maar vinden afleiden.

Toch maakt de Booktrack, alleen al gezien de buzz die er nu ontstaat, een heuse kans om een succes te worden. Een aantal schrijvers, zoals Salman Rushdie, James Frey en Jay McInerney, heeft al enthousiast gereageerd. In september zal van Rushdie het korte verhaal In the South (2009) verschijnen als e-boek mét soundtrack. En in de komende periode zal Booktrack ook edities van onder meer The Adventures of Huckleberry Finn, Jane Eyre, Romeo and Juliet en The Three Musketeers op de markt brengen. Zie de verdere berichtgeving in The New York Times en The LA Times.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 27-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening