Literatuurprijs Vlaamse Provincies voor Jeroen Brouwers

De Nederlandse auteur Jeroen Brouwers heeft op de Cultuurmarkt te Antwerpen de in een nieuwe formule gegoten Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies gekregen, voor zijn roman Bittere bloemen. De prijs levert de laureaat 10.000 euro op. Het was voormalig Atlas-uitgever Emile Brugman die de cheque ophaalde. De publieksprijs via Knack werd toegekend aan Yves Petry voor De maagd Marino. Hij ontving een originele cartoon van Knack-huiscartoonist Erwin Vanmol.

De jury, onder voorzitterschap van Knack-recensent Frank Hellemans, prees Bittere bloemen als "het sublieme gezeur van een groot stilist: Jeroen Brouwers verheft het gekanker van een bejaarde tot een litanie met een heel eigen muzikaliteit." En verder: Bittere bloemen is een boek waarin met mededogen, maar ook meedogenloos, het verval van elke mens wordt geschetst. Een sardonische alleenspraak van de ouderdom is het resultaat. Het gekanker wordt zowaar kunst." Ook enkele Brouwersiaanse neologismen werden geciteerd: "larvenlekkernij" - voor de hamburger van een bekende voedselketen - of "terugflepsen" - voor het geluid dat een terugschietend elastiekje van een slipje maakt op de naakte bil van een jong meisje."

Voor de vernieuwde Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies verzamelde de jury alle "literaire werken (zowel fictie als literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur) van Vlaamse auteurs of van auteurs die al minstens feitelijk vijf jaar in de Vlaamse Gemeenschap wonen en die ze in het Nederlands publiceerden tussen 1 juni 2010 en 1 juni 2011." 

Op de shortlist stonden verder Frank Adam (Liefdesfabels), Paul Claes (met De leeuwerik), Eric Rinckhout (Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas) en Rudi Rotthier (De lont aan de wereld). De jury bestond uit Philip Vermoortel, Luc Devoldere, Leen van Dijck, Johan Vandenbroucke en voorzitter Frank Hellemans. Zie het bericht bij het mede-organiserende Knack.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door de DPM-redactie op 28-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening