Toneeluitgeverij Bebuquin maakt wederopstanding

Vijf jaar nadat toneeluitgeverij Bebuquin er het bijltje bij neerlegde, maakt ze nu toch een wederopstanding. In 2006 sloot Bebuquin de boeken met de bijna visionaire uitgave Slot, op basis van Maeterlincks toneelstuk La Mort de Tintagiles, door de ogen van Bart Moeyaert. Het vormde het sluitstuk van tien jaar toneelpublicaties.

In 1994 startte het project met een opmerkelijk triumviraat: Arnon Grunbergs Rattewit, Bruno Mistiaens Onze Lievevrouw van Pijn en Elvis Peeters' Vier Mannen. Door de jaren heen groeide de collectie aan met werk van o.a. Paul Pourveur, Jan Decorte, Peter Verhelst, Gerardjan Rijnders, maar ook Koltès en Müller. Negentien toneelteksten, vier verzamelingen teksten voor jeugdtheater, twee oeuvre-overzichten en een bundeling essays over theater voor een jong publiek zagen het licht onder het goedkeurend oog van Bart Meuleman en Paul Verrept. Beide heren deelden de wil om kwaliteitsvolle teksten een langer leven te gunnen dan hun speelperiode. De liefde werd echter ingehaald door andere professionele projecten. 
Onlangs pikte Paul Verrept de draad weer op. Hij richtte de uitgeverij Bebuquin terug op samen met theaterjournalist Wouter Hillaert en critica-dramaturge Esther Severi. Uit de tekstproductie van 2005 tot op heden brachten ze vier meerstemmige monologen samen. De Dingen en ik (afbeelding) bundelt De wederopbouw van het Westen - WIT van De Koe, Hoop van Abke Haring, De zaak van Piet Arfeuille en Bagdad Blues van Paul Pourveur. De inzet van Bebuquin is om jaarlijks een verzameling toneelteksten te brengen die "getuigen van een eigen consequente poëtica en meer vanuit hun taal dan vanuit hun verhaal spreken". Uniek Nederlandstalig materiaal dat zich daarnaast aandient, kan flexibel in het uitgavenplan worden ingepast. "Ons uitgavebeleid wordt publicatie per publicatie bekeken en vertrekt van de eigen identiteit van elk werk afzonderlijk", stelt Verrept.

De dingen en ik en de essaybundel Het statuut van de tekst in het postdramatische theater worden in het programma Dubbelslag (tijdens het Theaterfestival) boven de doopvont gehouden, op 2 september om 15 uur in het Brusselse Kaaitheater. Het gros van de oudere werken van Bebuquin wordt nog verdeeld door EPO, klik hier voor het overzicht van de leverbare titels.

Tags: Theater, Uitgeverijen
Geplaatst door Els Steegmans/Schrijverspodium op 28-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening