Boeken van Kurt Vonnegut en Sarah Ockler geweerd van Amerikaanse school

Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Missouri heeft besloten de klassieker Slaughterhouse Five van Kurt Vonnegut (1922-2007) van het curriculum te weren, zo melden onder meer The Guardian en de Huffington Post. De tienerroman Twenty Boy Summer van Sarah Ockler (1975) valt dezelfde twijfelachtige eer te beurt. Het boek Speak van Laurie Halse Anderson (1961), eveneens een tienerroman, mag na rijp beraad op het lesprogramma blijven staan. De stad in kwestie heeft de toepasselijke naam Republic.
Het besluit volgt op een felle aanklacht van ene Wesley Scroggins, docent aan de Missouri State University. Eind vorig jaar publiceerde hij een column onder de titel 'Filthy books demeaning to Republic Education' nadat hij met kennelijke interesse de drie romans gelezen had.

Volgens Scroggins is de wereldberoemde satire Slaughterhouse Five (1969) niet geschikt voor scholieren omdat het boek vol staat met schuttingtaal en blasfemisch is. Het boek Twenty Boy Summer (2010), een gevoelige 'coming of age' roman die in de kritieken goed ontvangen werd, zou voor tieners zuipfeestjes en seks verheerlijken. Ten slotte kwalificeert Scroggins de roman Speak uit 1999 als softporno. Het bevalt hem niet dat er een probleemgezin in voorkomt en dat er verkrachtingsscènes in staan beschreven. Speak handelt over een tienermeisje dat met de gevolgen van verkrachting moet zien te leven. Het boek was een bestseller en werd in 2004 verfilmd.


Volgens Scroggins druist het gebruik van deze boeken op school tegen de principes van de bijbel in: "Hoe kunnen christenen kinderen blootstellen aan zoveel zedeloosheid? Willen de ouders en belastingbetalers hier dat kinderen dit op school te lezen krijgen?"
De kritiek van Scroggins vond gehoor bij het schoolbestuur van Republic dat deze week bekendgemaakt heeft dat de romans van Vonnegut en Ockler inderdaad van het programma en uit de bibliotheek zullen verdwijnen (zie hier)
In een cynisch commentaar op haar blog meldt Sarah Ockler dat met dit besluit de 'crazy train' nu dan eindelijk is ontspoord. Eerder loofde ze al twee 'Wesley Scroggins Filthy Books Prize Packs' uit voor wie zijn steun voor de schrijfster uitsprak. Op Twitter en elders reageerde men massaal. Ockler stopte ook pure chocolade bij het pakket: "Omdat het gevaarlijk en stout is en goed bij verboden boeken past."

Tags: Amerikaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 03-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening