Freudvertaler Wilfred Oranje (59) overleden

In Amsterdam is literair vertaler Wilfred Oranje op 59-jarige leeftijd overleden, zo meldt NRC Boeken. Oranje (1951) maakte Nederlandse vertalingen van Italiaanse en vooral Duitse fictie en non-fictie, na eerst rechten en slavistiek te hebben gestudeerd. Tot de bekendste behoren die van Goethe, Schiller, Heine, Joseph Roth, Theodor Fontane en Friedrich Nietzsche. Van Nietzsche vertaalde hij Aldus sprak Zarathoestra en van Wittgenstein de Dagboeken.
Zijn meesterproef en meest uitgebreide project waren de Verzamelde werken van Sigmund Freud (1856-1939). Daarvan verscheen in 1993 een eerste editie en in 2007 een nieuwe, herziene versie: elf delen van in totaal achtduizend pagina's. Oranje vertelde in een interview met NRC Handelsblad nochtans "geen blind aanhanger van Freud te zijn", maar dat het werk "verreweg het interessantste is dat er de laatste eeuw is gedaan op het terrein van de psychologie. (....) Je moet hem lezen omdat hij ongelooflijke boeken over ongelooflijke onderwerpen heeft geschreven: over telepathie en over de Mozes van Michelangelo, over kinderleugens, over de voors en tegens van seksuele voorlichting waarbij hij Multatuli aanhaalt - een van zijn favoriete schrijvers."
Op voordracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse werd Oranje in 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg ook de vertaalprijs van het Fonds voor de Letteren "vanwege de kwaliteit en diversiteit van zijn vertalingen." Zie hier nog een interview met Oranje over zijn Freud-vertalingen.

Tags: Duitse literatuur, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-08-2011
Verwante berichten
Reacties

Droevig nieuws... Hij was niet zomaar een vertaler van Joseph Roth ook, maar dé vertaler van Joseph Roth in het Nederlands. Betekent dit het einde van de prachtige reeks Roth-vertalingen die de voorbije jaren verschenen bij Atlas - Toch 8 of 9 vertalingen van Wilfred Oranje en nog één aangekondigd voor oktober dit jaar?

geplaatst door thomas vercauteren op vrijdag 05 augustus 2011 om 23u27
Geef uw mening