Toneelteksten van Elvis Peeters op TAZ#2011

Vandaag, 3 augustus, krijgt Elvis Peeters de hoofdrol in het verruimde literatuurprogramma van Theater Aan Zee. Gastcurator Josse De Pauw besliste samen met TAZ#2011 om de tent op het Zeeheldenplein niet enkel open te stellen voor de klassieker Uitgelezen, waarbij een vast panel en hun gasten twee boeken bespreken. Deze editie staat er elke dag een auteur in de kijker. ‘s Middags leest hij of zij uit eigen werk als auteur in O. ‘s Avonds komt daar een muzikale lijn bij: componiste Corrie Van Binsbergen en haar band maken er een Schrijversconcert van. Deze editie twee premières: toneel/veelauteur Elvis Peeters en dichter Paul Bogaert.
Elvis Peeters duikt voor de gelegenheid in zijn toneelwerk, al zijn zijn teksten moeilijk onder één noemer te vatten. "Proza, lyriek en toneel, bij Elvis Peeters gaan ze haast naadloos in elkaar over binnen een enkele schriftuur ... De intentie waarmee je zijn teksten leest, lijkt wel bepalend te zijn voor de literaire categorie die je erin ontdekt." concludeerde Tijd Cultuur in 1999. Meer dan een decennium en talrijke teksten later, steeds samen met trouwe schrijf- en levenspartner Nicole Van Bael, blijft dit gelden. Ook liederen, vaak leesbaar als gedichten, spelen een belangrijke rol in het spreken van de personages en stuwen de actie voort. Niet verwonderlijk: Elvis Peeters debuteerde met een Nederlandstalige punkgroep Aroma di Amore en was in talrijke muziekprojecten actief. Dit muzikale aspect vloeide door naar en in de hoorspelen die hij o.a. voor VRT maakte. Het luisterspel Sirenen, het tweede deel van de cyclus De taal die wij spreken krijgt 's avonds een nieuwe uitvoering met Corrie Van Binsbergen samen met o.a. fragmenten van het nog onopgevoerde Grensgeschil. In de ochtend komt De bidsprinkhaan en haar minnaars aan bod en een preview op de theaterbewerking van de roman Wij. Kortom, met een zeebries door de haren put Elvis Peeters uit zijn rijk archief, dat hij nu ook ontsloot op Schrijverspodium. Gastcurator Josse De Pauw deed hetzelfde. Klik hier voor programma-info over Elvis Peeters als Auteur in O. en het Schrijversconcert.

Tags: Theater, Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Els Steegmans/Schrijverspodium op 03-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening