Papierman(d) - aflevering 130

Klein en achterstallig literair nieuws van diverse pluimage, in de gekende verzamelrubriek:

°°Dit weekend opent Manuscripta, de Nederlandse start van het boekenseizoen, met een plejade aan activiteiten. Alle info hier. Ook de Vlaamse literatuur is prominent aanwezig, met een grensoverschrijdend auteursprogramma, met ondersteuning van Boek.be en de Taalunie. Het moet de kloof tussen Nederlandse en Vlaamse auteurs dichten. Zes auteursduo's becommentariëren daarom mekaars nieuwe of aankomende boeken. Zo treden op zondag en maandag onder meer Erik Vlaminck (Brandlucht) & Daniel Rovers (Walter) aan, net als Stefan Brijs (Post voor Mevrouw Bromley) en Daan Heerma van Voss (Zonder tijd te verliezen) en vormt Rachida Lamrabet (De man die niet begraven wilde worden) een duo met Jan Siebelink (Oscar). De Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) is met een collectieve stand Vlaamse Vedett*en op Manuscripta aanwezig. Zij stelt de nieuwe oogst van acht uitgevers aan de Nederlandse boekenvakkers en het publiek voor.

°°Binnenkort start de verfilming van Alleen maar nette mensen, de met de Gouden Uil bekroonde bestseller van  Robert Vuijsje, met Annet Malherbe, Jeroen Krabbé en Imanuelle Grives in de voornaamste rollen. Meer details bij Nu.nl.

°°Chinese schrijvers onder huisarrest naar aanleiding van Boekenbeurs van Bejing, waar Nederland de eregast is, zie Nu.nl. Marcel Möring (foto) reageert: "Die schrijvers zijn net zo hypocriet als Shell", op NRC. Zie ook de debatten op De Contrabas, die de zaak opvolgt.

°°Alle brieven van Vincent Van Gogh in het Chinees, zie de Volkskrant.

°°De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam neemt de verzameling beweegbare boeken van Willem Albert Wagenaar op in haar collectie, meldt Neder-L.  De collectie bevat ruim honderd uitgaven van Lothar Meggendorfer (1847-1925) die fantasievolle boeken met trekbeelden, draaibeelden, uitklapplaten en leporello's vervaardigde. Van woensdag 31 augustus t/m zondag 11 september is een kleine presentatie uit die collectie te zien in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt te Amsterdam.

°°De Britse Open Rights Group bemachtigde het akkoord tussen Google Books en de British Library rond de digitalisering van de collecties en zette het, vergezeld van kritische opmerkingen, op haar site.

°°Stephen King brengt zijn nieuwste titel Mile 81 louter als ebook uit. Bij het kortverhaal hoort ook een uittreksel uit zijn komende roman, 11/12/63, die handelt over de moord op J.F.Kennedy

°°De eerste gedigitaliseerde boeken uit de oudste collectie van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek staan online. Uiteindelijk zal het Britse ProQuest met het project Early European Books zo'n 50.000 bijzondere drukken tot 1700 uit de KB digitaliseren.

°°BookLamp.org, een website die op basis van wat je gelezen hebt nieuwe boekentips genereert, kritisch onder de loep genomen bij The Salon.

°°Op het komende Crossing Border festival wordt er samengewerkt met de Apple iBookstore. Apple zal onder meer live streamings van auteuroptredens verzorgen en de opnames koppelen aan de digitale boeken van die auteurs die ze via haar iBookstore verkoopt. Het is de eerste maal dat de elektronicagigant een Europees festival in die mate promoot (bron: persbericht Crossing Border).

°°Geert Joris (directeur Boek.be) is er niet over te spreken dat hij de zwarte piet krijgt doorgeschoven voor het schrappen van (gesubsidieerde) schoolbezoeken aan de komende Boekenbeurs. Zijn opinie staat op Knack.

°°De affiche van de 75ste Boekenbeurs, begin november, is voorgesteld.

°°De Duitse rechten van de misdaadroman Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck zijn naar BtBverlag gegaan.

°°Gunter Grass weer verzeild in een polemiek, na uitspraken in een interview in een Israëlische krant, zie Die Zeit.

°°Een iPad-boek dat je in een willekeurige volgorde kunt lezen: Composition nr. 1 van Marc Saporta.

°°Le Prix du Roman FNAC, de eerste literaire prijs van het najaar, is voor de schrijfster Delphine de Vigan, zie Bibliobs.

°°Wat moeten we ons voorstellen bij de Co-Ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society?

°°De biografie van F.B. Hotz van Aleid Truijens, besproken in NRC door Arjen Fortuin: 'Man en werk en een geheim.'

°°Daniel Mendelssohn over Arthur Rimbaud in The New Yorker.

°°Babelia over Carlos Fuentes en 150 jaar Latijns-Amerikaanse romans. 

°°New York's City Spots for Book Lovers, zie de LA Times.

°°De meest literair getinte begraafplaatsen, zie Publishers Weekly.

°°Haruki Murakami: Talent is Nothing Without Focus and Endurance (op 99 procent). (foto Möring: De Bezige Bij)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening