Beroemde 'marbled page' uit Tristram Shandy inspireert kunstveiling

Ter ere van de 250ste verjaardag van de publicatie van het derde deel van Tristram Shandy, het meesterwerk van Laurence Sterne, zal er eind oktober een bijzondere kunstveiling plaatsvinden, zo bericht The Guardian. 169 kunstenaars hebben zich laten inspireren door de intrigerende 'gemarmerde' pagina die destijds zoveel lezers verraste en in de oorspronkelijke uitgave op bladzijde 169 te vinden was.

Tot op de dag van vandaag breekt men zich het hoofd over de betekenis van deze pagina, die maar een van de vele typografische stunts vormt die in het werk van Sterne (1713-1768) te vinden zijn. De originele pagina werd met de hand gemaakt, zodat geen boek hetzelfde was.

Volgens curator Patrick Wildgust was het Sterne er juist om te doen op deze manier het toeval in zijn werk en in het leven in het algemeen te benadrukken: "Het leven pakt zelden zo uit als we het hebben gepland dus het is vaak het beste om de zaken hun natuurlijke beloop te laten. The true Shandean way." De werken worden eveneens geƫxposeerd in Shandy Hall, het voormalige woonhuis van de schrijver in Coxwold (North Yorkshire).

Niet alleen kunstenaars als illustrator Quentin Blake en striptekenaar Ralph Steadman hebben een bijdrage geleverd aan tentoonstelling en veiling, ook schrijvers als Iain Sinclair en Graham Swift hebben een kunstwerk gebaseerd op de beroemde pagina van Sterne. De kunstwerken zullen bovendien anoniem worden geveild, in de hoop dat bieders zullen afgaan op het werk zelf en niet op de beroemde naam die eraan verbonden is. Tezijnertijd zal er een lijst van deelnemende kunstenaars worden gepubliceerd, zonder dat echter wordt onthuld wie wat maakte, wat de veiling iets ludieks geeft. De succesvolle bieders zullen achteraf te horen krijgen wie de schepper is van het kunstwerk dat zij zojuist gekocht hebben. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de Laurence Sterne Trust.

Tags: Engelse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 12-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening