AKO Literatuurprijs en Selexyz Debuutprijs voortaan samen uitgereikt

De AKO Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs zullen op 31 oktober voor het eerst tegelijk worden uitgereikt. De gecombineerde uitreiking versterkt het effect dat beide prijzen nastreven: het bevorderen van lezen en de Nederlandse literatuur, zo menen de besturen van beide prijzen.
De AKO Literatuurprijs wordt dit jaar voor de 25ste maal uitgereikt. De zeskoppige jury zal dan zijn keuze bekend maken uit het totaal van ruim 400 ingezonden titels. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. De AKO Literatuurprijs 2010 werd uitgereikt aan David van Reybrouck voor Congo.
Komende maandag 5 september wordt de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt, vrijdag 30 september de Toplijst. De jury van de AKO Literatuurprijs 2011 bestaat naast voorzitter Ernst Hirsch Ballin uit de recensenten Maarten Dessing, Frank Hellemans, Toef Jaeger, Kathy Mathys en Fleur Speet.

De Selexyz Debuutprijs wordt sinds 2006 uitgereikt en is een voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen Prijs voor Literaire Prozadebuten. Eerdere winnaars zijn onder andere Franca Treur, Vonne van der Meer, Abdelkader Benali en Marcel Möring. De winnende schrijver ontvangt een bedrag van € 10.000. De jury bestaat uit de literaire critici Wineke de Boer, Monique Warnier en Martin Mooij en de vertaalster Rosemarie Still, terwijl criticus en journalist Dirk Leyman de Vlaamse representant is in de jury. Die wordt voorgezeten door publicist en regisseur Hans Keller.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-09-2011
Verwante berichten
Reacties

Het woord voortaan in de kop is enigszins voorbarig. Het gaat voorlopig om een eenmalig evenement. Jeroen Kans, secretaris AKO Literatuurprijs

geplaatst door Jeroen Kans op vrijdag 02 september 2011 om 22u07
Geef uw mening