'Congo' van David van Reybrouck genomineerd voor NS Publieksprijs

Het Nederlandstalige boekenseizoen is dit weekend definitief voor open verklaard. Op het bonte driedaagse festival Manuscripta in Amsterdam etaleerden uitgevers en boekenvak hun nieuwe waar en traden een plejade aan Nederlandse én internationale auteurs aan. Maandag is het evenement bestemd voor een vakpubliek.

Traditiegetrouw luidt het festival ook de prijzencarrousel van het literaire najaar in. Op zaterdagavond werd de eerste Europese Literatuurprijs overhandigd aan Marie Ndiaye, de Franse schrijfster van Drie sterke vrouwen (Trois femmes puissantes), die met dat boek destijds al de Prix Goncourt op haar naam schreef. Met meer trammelant lanceerde de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2011, die de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (tussen juni 2010 en juni 2011) omvatten. Niet geheel verwonderlijk is David van Reybrouck met zijn al met de AKO en de Libris Geschiedenisprijs bekroonde Congo genomineerd, boek dat het aan de kassa's bijzonder goed blijft doen. De andere genomineerde titels zijn Bonita Avenue van Peter Buwalda, Déjà vu van Esther Verhoef, Vaslav van Arthur Japin, Wij zijn ons brein van Dick Swaab en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. De selectie gebeurde door een comité van boekverkopers en bibliothecarissen. Lezers kunnen stemmen op de genomineerde boeken, op 17 oktober is de winnaar van de NS Publieksprijs bekend. Op maandag wordt trouwens op Manuscripta ook de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs onthuld.

Tags: Literaire prijzen, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening