Hugo Bousset onderzoekt de roman na 9/11

Tien jaar na 9/11 verschijnt deze week Vurige tongen. Essays over romans na 11 september van Hugo Bousset. De essaybundel van de hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde te Brussel en hoofdredacteur van het literaire tijdschrift DW B wordt op woensdag 7 september 2011 voorgesteld in Passa Porta te Brussel. Meulenhoff uitgever Maaike le Noble zal de bundel inleiden en nadien reflecteren Marc Reugebrink en Yves Petry via voorleessies uit hun eigen werk op de door Hugo Bousset geponeerde stellingen. Die onderzoekt in veertien essays in hoeverre er in de romans na 11 september 2001 sprake is van een paradigmawissel. Zijn de absolute waarheden in de huidige romans nog meer ontmanteld dan voorheen? Is het postmodernisme voorbij? In de essays bestudeert Hugo Bousset het werk van onder meer Don DeLillo, Haruki Murakami, J.M. Coetzee en Juli Zeh maar ook dat van Marjolijn Februari, Marc Reugebrink, Huub Beurskens, Christiaan Weijts, Patrick Modiano en Koen Peeters. Bovendien schuift de hoogleraar in elk essay twee of meer schrijvers uit de Nederlandstalige en buitenlandse romanliteratuur samen naar voor. Dit resulteert volgens de uitgever in "openingen in het boek, waarin de lezer kan meedenken". Net deze week stelt Rob Schouten in een opiniestuk in Trouw dat de meeste Nederlandse romanciers het onderwerp 9/11 eerder hebben gemeden. Hugo Bousset werd voor een van zijn eerdere essaybundels Bevlogen lichtheid  in 2002 gelauwerd met de Dirk Martensprijs. De boekpresentatie in Passa Porta wordt georganiseerd door uitgeverij Meulenhoff en Het Beschrijf

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 05-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening