Julian Barnes uitgesproken favoriet voor Man Booker Prize

De Britse auteur Julian Barnes is de uitgesproken favoriet om de prestigieuze Britse Man Booker Prize op zijn naam te schrijven. Met zijn roman The Sense of an Ending is het nu al de vierde keer dat hij op de shortlist prijkt, zonder dat hij evenwel al ooit van de bekroning mocht proeven. De Booker Prize is bedoeld voor de beste Engelstalige roman van het voorbije jaar en levert de laureaat 50.000 pond op én wereldwijd galopperende verkoopcijfers. De winnaar is bekend op 18 oktober. Barnes' geshortliste roman exploreert het leven van een man van middelbare leeftijd die nadenkt over zijn leven en dat van zijn generatiegenoten, tot het verleden hem in een wurggreep krijgt.
Op de zeskoppige shortlist staan verder ook twee debuten: A.D. Miller met de thriller Snowdrops, die zich afspeelt in de Moskouse onderwereld, en Stephen Kelman met Pigeon English, ook al een roman waarin een moordzaak centraal staat. En er zijn ook twee Canadese auteurs aanwezig in de ultieme Bookerselectie: Esi Edugyan (met Half Blood Blues) en Patrick deWitt (met The Sisters Brothers). De zesde kanshebber is Carol Birch, met de roman Jamrach's Menagerie, boek dat gebaseerd is op het zinken van de walvisvaarder de Essex in 1820. Verrassende afvallers zijn Alan Hollinghurst met het alom geprezen The Stranger's Child en Sebastian Barry met On Canaan's Side. De jury, onder voorzitterschap van voormalig M15-spionne Dame Stella Rimington, haalde de traditionele clichés van stal om zijn keuze te argumenteren: "Natuurlijk was het een moeilijke beslissing om de longlist tot zes boeken te herleiden. Jammer dat we zoveel goeie boeken moesten achterlaten. Maar uiteindelijk vonden we snel een consensus over de zes besten, hoe verschillend ze ook zijn." Vorig jaar ging de Booker Prize naar de komische roman The Finkler Question van Howard Jacobson.

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening